Sjeldne diagnoser
Johann Lund Andersen (27) og Karina Haugen (25) har vært venner siden de var små. De har begge Williams’ syndrom. Det er én av mange sjeldne diagnoser. Syndromet er forårsaket av forandring på [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
En person med diagnosen psykisk utviklingshemming kan få førerkort på lik linje med andre med godkjenning av spesialist. Denne godkjenningen må bekrefte at helsekravene er oppfylt.
Dersom du skal søke om førerkort, må du fylle ut en egenerklæring, som bekrefter at helsekravene er innfridd. Dette gjelder alle, men dersom du har en sykdom eller tilstand som kan virke inn på din evne til å kjøre bil må du få en helseattest fra lege eller spesialist, skriver helsenorge.no. Det betyr at en person med diagnosen utviklingshemming vil ha behov for en attest fra lege eller spesialist om at alle krav til å kunne få førerkort er oppfylt. De samme kravene til attest gjelder også ved øvingskjøring. Denne attesten vil man kunne få fra habiliteringstjenesten i spesialisthelsetjenesten.
Lovverk
Helsedirektoratets førerkortveileder beskriver i kapittel 1 gjeldende regelverk. Veilederen omtaler reglene som gjelder øvingskjøring. « Det er den som øvingskjører og ledsagers ansvar at helsekravene er oppfylt. Ved tvil om helsekravene er oppfylt må vurderingen gjøres i samråd med behandlende lege». I førerkortforskriftens §34 og i kapittel 13 i førerkortveilederen til helsedirektoratet er helsekravene knyttet til psykisk utviklingshemming beskrevet. I forskriften står det at «Helsekravene er oppfylt dersom relevant spesialist vurderer at funksjonsnivået er forenlig med sikker føring av motorvogn».
Ressurser
Oslo Universitetssykehus og Regionsenter for barn og unge har laget en regional retningslinje for diagnostisk utredning av barn og unge ved spørsmål om utviklingshemming. I kapittel 20 omtales også helsekravene til førerrett. Dette er først og fremst skrevet som en veileder til ansatte i spesialisthelsetjenesten, men kan også være en nyttig kilde til informasjon. De skriver at kjøreopplæring og førerkort er aktuelle temaer å snakke om ved utredning av mulig psykisk utviklingshemming. De anbefaler også å vente med å vurdere helsekravene til førerkort til etter fylte 18 år på grunn av hensyn til modning og personlig utvikling. De spesifiserer også hvilke førerkortgrupper som er aktuelle for personer med utviklingshemming. Herunder førerkortgruppe 1. Det vil si lettere kjøretøy, slik som moped, motorsykkel, personbil, beltekjøretøy og traktor. De skriver videre at for førerkortgruppene 2 og 3 er ikke helsekravene oppfylt på grunn av økte krav til trafikksikkerhet.
Ved utfylling av egenerklæring vil en person med utviklingshemming måtte krysse ja på spørsmål nummer ti « har du eller har du hatt en alvorlig psykisk lidelse, eller har du en psykisk svekkelse som kan påvirke kjøringen din».
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».