God ledelse og organisering - lederes perspektiv
Ledelse og organisering er avgjørende for utvikling av tjenester for personer med utviklingshemming. Da er det også viktig å lytte til lederne selv, og hva de mener er sentrale faktorer for god [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Det finnes en rekke fortellinger om til dels store endringer og økt satsing ved etablert praksis overfor personer som oppfattes å ha krevende og utfordrende atferd. I hvert enkelt tilfelle framstår disse som enestående fortellinger/ historier, og er det også. Imidlertid kan det ha interesse å se om det finnes en eller flere fellesnevnere i fortellingene. Kanskje er det noen sider ved måten man tilrettelegger på, tenker på, strukturer på og lignende.
I 2008 samlet vi 10 av fagmiljøene som har slike fortellinger/ historier å berette om. Før vi traff disse miljøene ba vi dem tenke gjennom hva som eventuelt har vært avgjørende hendelser eller trekk ved historiens utvikling. Under rundebordskonferansen som ble avholdt oppfordret vi de enkelte miljøene/ deltakerne om å komme med deler av den historien de kjente, med vekt på elementer som har særlig betydning for at historien har forløpt og forløper som de gjorde. Rundebordskonferansen hadde et formål i seg selv ved å synliggjøre det arbeidet som foregår rundt i fagmiljøene. Under samlingen diskuterte miljøene seg frem til 7 nøkkelord/ suksessfaktorer som så ut til å være felles for alle miljøene. Disse var:
På bakgrunn av rundebordskonferansen har 8 av fagmiljøene fått utformet tekster som fremstår som eksempler på praksis knyttet til disse 7 nøkkelord/ suksessfaktorer. Som et tillegg til dette har forbundsleder Jens Petter Gitlesen i Norsk forbund for utviklingshemmede – NFU, Berit Berg som satt i Røkkeutvalget, Leif Hugo Stubrud tidligere medlem av rådet for vurdering av praksis etter sosialtjenestelovens kapittel 4A og NAKU ved rådgiver Kim Berge og leder Karl Elling Ellingsen forfattet korte tekster som skriver seg opp i mot temaet.
Modeller i miljøarbeid kan lastes ned elektronisk.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».