E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene” for mennesker med utviklingshemming. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
NAKU koordinerer Nasjonalt fagnettverk om utviklingshemming og psykisk helse. Nettverket har utarbeidet tre temahefter om psykisk helsearbeid. Heftene har tema om grunnleggende psykisk helsearbeid, om ansvarsområdene til kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten, hvordan de to helsenivåene samarbeider og forhold rundt medikasjon ved psykiske lidelser.
Temahefte 1, Grunnleggende tema om utviklingshemming og psykisk helse
Personer med utviklingshemming kan av ulike årsaker ha begrensede muligheter til å uttrykke seg om sin egen psykiske helsetilstand. Samtidig tar utviklingshemmede i liten grad initiativ til å oppsøke hjelpeapparatet på egen hånd. Disse forholdene viser at nære omsorgspersoner er i en særstilling når det gjelder formidling av helseplager på vegne av personer med utviklingshemming.
Målet for dette første heftet er å sette fokus på noen grunnleggende forhold om temaet som; Hva forstår vi med psykisk helse? Hvordan oppdager vi psykiske vansker og hvordan kan vi forebygge psykiske helseplager? Pårørende og andre nærpersoners rolle, samarbeid mellom ulike aktører og lovgrunnlaget for helse- og omsorgstjenestene. Dette er noen av spørsmålene som belyses i heftet.
Heftet kan lastes ned som pdf fra denne lenken.
Temahefte 2, Veiviser til psykiske helsetjenester
Dette heftet tar opp hvem som har ansvaret for å yte nødvendig helsehjelp når personer med utviklingshemming får psykiske vansker? Hva er kommunehelsetjenesten sitt ansvar, og når kan vi forvente å få bistand fra spesialspesialisthelsetjenesten? Hvordan skal de to helsenivåene samarbeide? Dette er spørsmål vi setter fokus på i heftet gjennom artikler og reportasjer.
Heftet er delt i 3 bolker:
Du vil også finne ressursbokser i både artikler og reportasjer som viser vei til relevante nettsider med mer stoff om temaet.
Heftet to kan lastes ned elektronisk
Temaheftet 3, Psykotrop medikasjon
Dette heftet retter seg mot ansatte i den kommunale helse -og omsorgstjenesten og andre som yter tjenester til personer med utviklingshemning. Andre som er opptatt av personer med utviklingshemning og av psykisk helse og medikasjon vil også kunne ha nytte av artiklene i heftet.
Mange beslutninger når det gjelder medisinering tas på grunnlag av opplysninger fra nære omsorgspersoner. Det er derfor sentralt for en god medisinsk behandling at nærpersoner observerer og videreformidler opplysninger på en måte som gjør at den som har det overordnede ansvaret, som oftest legen, får et godt grunnlag for å fatte beslutninger. Artiklene i dette heftet om psykisk helse tar for seg lagarbeid og psykotrop medikasjon, faglige og etiske avveininger, et helhetlig forståelsesgrunnlag, oppstart, evaluering og oppfølgning av medikamenteringen. Last ned heftet elektronisk
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».