E-læring "Lettere kropp"
Fou-bedriften Karde har utviklet “Lettere kropp”, en e-læring om informasjon knyttet til matvaner, fysisk aktivitet og helserelaterte valg.
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Livsstilsteamet i Sandnes kommune er et eksempel på hvordan målrettet arbeid med ernæring og fysisk aktivitet kan forbedre helse og livskvalitet for personer med utviklingshemming. Deres innsats viser viktigheten av kompetanseheving, systematisk arbeid og individuelt tilpasset oppfølging.
Ifølge Helsedirektoratets veileder "Gode helse- og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming" skal kommunen legge til rette for god ernæring og fysisk aktivitet for denne gruppen. Dette innebærer å sikre tilstrekkelig kompetanse og veiledning om kosthold og fysisk aktivitet, identifisere personer med økt risiko, og samarbeide med spesialisthelsetjenesten ved behov. Systematisk arbeid med ernæring og fysisk aktivitet er avgjørende for å forbedre helse og livskvalitet for personer med utviklingshemming.
Forebyggende arbeid knyttet til livsstilsfaktorer som ernæring og fysisk aktivitet er lønnsomt for samfunnet. Helsedirektoratet har påpekt at økt fysisk aktivitet kan gi betydelige helsegevinster og redusere behovet for helse- og omsorgstjenester. Ved å forebygge og behandle underernæring og overvekt/fedme, kan man oppnå store årlige besparelser. En friskere befolkning vil kunne redusere belastningen på helse- og omsorgstjenestene og bidra til at flere kan mestre mer selv.
Bakgrunn
Enhet for funksjonshemmede (EFF) i Sandnes kommune tilbyr tjenester til personer med ulike funksjonsnedsettelser. Disse personene har ofte utfordringer knyttet til ernæring og fysisk aktivitet, noe som kan påvirke deres helse og livskvalitet. For å møte disse utfordringene, ble det i 2021 initiert et prosjekt for å øke kompetansen og systematisere arbeidet med ernæring og fysisk aktivitet.
Høsten 2021 gjennomførte klinisk ernæringsfysiolog Helene Stangeland en omfattende kartlegging av ernæringskompetanse og praksis ved fire heldøgnsbemannede bofellesskap i Sandnes kommune. Kartleggingen inkluderte spørreskjemaer til ansatte, fokusgruppeintervjuer med både ansatte og pårørende, samt individuelle samtaler med brukere. Resultatene viste at det var mye bra miljøarbeid i avdelingene, der også jevnlig veiing, menyplanlegging og fysisk aktivitet kunne inngå i arbeidet.
Samtidig avdekket kartleggingen et behov for mer systematikk i arbeidet, ulik praksis og ulike holdninger mellom avdelinger og blant ansatte. Kartleggingen avdekket manglende systematisk vurdering av brukernes ernæringsstatus og mengde og type fysisk aktivitet. Dette dannet grunnlaget for å etablere rutiner og heve kompetansen blant de ansatte.
Etablering av Livsstilsteamet
I 2022-2023 ble det gjennomført flere tiltak for å øke kompetansen rundt ernæring og fysisk aktivitet, inkludert etableringen av Livsstilsteamet. Per januar 2025 består teamet av to rådgivere, med bakgrunn som klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut. Livsstilsteamet har som hovedoppgave å veilede ansatte, brukere og pårørende om ernæring og fysisk aktivitet.
-Vi ser at dette arbeidet ikke bare forbedrer brukernes helse, men også gjør hverdagen lettere for ansatte ved avdelingene, sier Fredrik Stangeland, som er fysioterapeut med mastergrad i helsevitenskap.
Livsstilsteamet veileder i enkeltsaker og følger opp brukere med spesifikke behov, noe som har ført til positive endringer som bedre måltidsrytme, matvarevalg, vektendring og økt fysisk aktivitet. Teamet jobber også på systemnivå, blant annet med utarbeidelse av planer og retningslinjer.
Teamet har på systemnivå utviklet en livsstilsstrategi med tilhørende handlingsplan, prosedyrer for ernæring og fysisk aktivitet, samt vurderingsverktøy for ernæringsstatus og fysisk aktivitet. Disse verktøyene bidrar til å systematisere arbeidet og sikre at alle brukere får en helhetlig og faglig forsvarlig oppfølging.
-Det er givende å se hvordan små endringer i kosthold og fysisk aktivitet kan ha store positive effekter på brukernes helse og livskvalitet, sier Tonje Eiane Aarsland, som er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad.
Ernæring og fysisk aktivitet er innført som tema på obligatoriske kurs for ansatte. Det har også blitt arrangert matlagingskurs, som har blitt godt mottatt av både brukere og ansatte.
Det er i tillegg laget en digital ressursbank hvor ansatte kan finne forslag til treningsprogram, oppskrifter og tilpasset veiledningsmateriell. Dette gjør det enklere for ansatte å finne relevant informasjon og verktøy for å støtte brukerne i deres daglige liv.
-Ressursbanken er et viktig verktøy som gir ansatte tilgang til nødvendig informasjon og inspirasjon, sier Stangeland. Han påpeker at brukerne blir mer aktive og engasjerte når de deltar i tilpassede aktiviteter. -Som fysioterapeut har jeg dessverre ikke kapasitet til å følge opp brukere som har behov for hyppig individuell oppfølging. Da hjelper jeg med å henvise til fysio- og ergoterapitjenesten. I de fleste saker gjennomfører jeg kartlegging og kommer i mål med veiledning av brukere og ansatte.
Veiledningen bidrar til å redusere belastningen på de ansatte, ettersom de slipper å reise ut av miljøet til og fra fysioterapeut. Brukerne sparer dermed energi ved å unngå unødvendige reiser, og arbeidsbelastningen for fysio- og ergoterapitjenesten reduseres. Livsstilsteamet har i samarbeid med livsstilskontakter og andre ansatte utviklet nye aktiviteter, både individuelt og i grupper. Dette bidrar til å øke brukernes aktivitetsnivå og fremme en sunn livsstil.
Livsstilskontaktenes samarbeid med Livsstilsteamet
Hver avdeling har utnevnt en livsstilskontakt, som har et ekstra ansvar for oppfølging av ernæring og fysisk aktivitet. Disse deltar på flere samlinger i året, hvor de får opplæring og kan dele erfaringer og utfordringer. Som ny livsstilskontakt får man et dagskurs sammen med livsstilsteamet.
Hans Christian Flåto, miljøterapeut og livsstilskontakt ved et av tjenestestedene som samarbeider med Livsstilsteamet, fremhever behovet for tilpasset veiledning innen ernæring og fysisk aktivitet for personer med utviklingshemming. -Det er viktig å tilpasse til hver enkelt, finne ut hva som motiverer dem, og hva deres spesifikke behov er, forklarer han. Han legger til at brukerne ofte har utfordringer knyttet til vektøkning og bevegelse, og at det er viktig å angripe disse utfordringene på en måte som gir mening og er motiverende for den enkelte.
Flåto understreker viktigheten av samarbeidet med Livsstilsteamet i sitt arbeid. -Vi har møter hvert kvartal med Livsstilsteamet, hvor vi diskuterer hvordan det går i de forskjellige boligene, hva som kan være fokus fremover, og deler ny informasjon og nasjonale anbefalinger, sier Flåto. Han påpeker at disse møtene gir livsstilskontaktene mulighet til å bringe tilbake verdifull kunnskap og inspirasjon til sine respektive tjenestesteder.
Som livsstilskontakt har Flåto og hans kolleger et ekstra ansvar for å være gode rollemodeller. -Vi arrangerer aktivitetskonkurranser innad i personalgruppen, og vi snakker aktivt om sunn livsstil med både ansatte og beboere, sier Flåto. Han påpeker viktigheten av å ha tett dialog med Livsstilsteamet for å sikre at beboerne får den oppfølgingen de trenger. -Livsstilsteamet er alltid tilgjengelige for veiledning og oppfølging, noe som gjør det enkelt å få hjelp når det trengs, sier han.
-Livsstilskontaktene er en viktig ressurs i arbeidet med å spre kunnskap og det gode budskapet ut i avdelingene, sier Aarsland. -De bidrar til å sikre at arbeidet med ernæring og fysisk aktivitet blir en integrert del av hverdagen.
Flåto framhever viktigheten av samarbeid med pårørende for å sikre en helhetlig tilnærming til ernæring og fysisk aktivitet. -Pårørende brenner for sine nærmeste, og det er viktig at de har helse til å gjøre det de vil, sier Flåto. Han forteller at pårørende kan bruke oppskrifter og råd fra Livsstilsteamet, noe som bidrar til å opprettholde sunne vaner. Dette samarbeidet er avgjørende for å sikre at brukerne får en aktiv og sunn hverdag, både hjemme hos seg selv og hos sine pårørende.
Samarbeid med pårørende
Livsstilsteamet veileder også pårørende. Gjennom prosjektet "Fagdager for pårørende", rettet mot familier med barn med nevroutviklingsforstyrrelser (ADHD, autisme og Tourettes) og utviklingshemming, har teamet deltatt i planlegging og undervisning i tema innen helse og ernæring.
-Vi har hatt fem forskjellige fagdager, hvor Livsstilsteamet har hatt hovedansvar for to. På disse har vi undervist både pårørende om hvordan de kan ta vare på seg selv og sine nærmeste på best mulig måte, forteller Aarsland.
Videre forteller hun at Livsstilsteamet også har hatt et prosjekt med brukere, pårørende og ansatte i forbindelse med flytting til egen bolig. Dette inkluderer råd om ernæring og fysisk aktivitet, samt hvordan man kan etablere gode vaner tidlig i innflyttingsfasen. Målet er å sikre et godt samarbeid og gi pårørende verktøyene de trenger for å støtte sine nærmeste i å opprettholde en sunn livsstil.
Aktiviteter og videre arbeid
Utover det som er nevnt tidligere, arrangerer Livsstilsteamet i Sandnes kommune en rekke aktiviteter for å fremme helse og livskvalitet. Hvert år før sommerferien arrangeres temadager ved aktivitetssenterne, hvor Livsstilsteamet sammen med livsstilskontaktene lager et dagsprogram med søkelys på å prøve ut nye matretter og stemme over hvilken som er best. I tillegg prøver deltakerne forskjellige fysiske aktiviteter som ikke gjøres daglig ved aktivitetssentrene, som bilderebus og bybingo, for å aktivisere brukerne på en morsom måte. De har opprettet en treningsgruppe med søkelys på fysisk aktivitet og musikk som gjennomføres ukentlig på aktivitetssenterene.
Livsstilsteamet har utarbeidet retningslinjer for fysisk aktivitet og ernæring for avlastingssenteret. For å fremme helse blant ansatte, har de startet trim for ansatte en gang i uken på en avdeling, og med støtte fra virksomhetsleder, innført snus- og røykeforbud for alle ansatte i hele arbeidstiden i EFF.
Systematisk arbeid med ernæring og fysisk aktivitet har ført til økt kompetanse i avdelingene i EFF. Flere brukere har økt sitt aktivitetsnivå og forbedret kostholdet i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. For å sikre at det systematiske arbeidet videreføres, vil Livsstilsteamet fortsette å veilede og støtte ansatte, brukere og pårørende.
Det er utarbeidet en omfattende rapport som beskriver arbeidet i Sandnes kommune frem til slutten av 2023. Her beskrives også kartleggingen som ble gjennomført og tiltak som er igangsatt. Som vedlegg til rapporten er prosedyre for ernæringsarbeid og skjema for vurdering av ernæringsstatus. Vil du vite mer om deres arbeid kan du ta kontakt med Livsstilsteamet ved Fredrik Stangeland.
Illustrasjon av Aleksander Bro Arntsen. Bilder er tatt privat.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».