Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming som har rusproblemer omfattes av de alminnelige reglene i helselovgivningen. Loven skiller ikke på om det er utviklingshemming, rusproblemer eller en kombinasjon av dette som utløser rettigheter til bistand.
Kommunen har plikt til å gi bistand etter Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 3-2. Les mer om lovgrunnlaget i artikkelen Helse og omsorg: Lovverk og sentrale føringer.
Tverrfaglig spesialisert rusbehandling er hjemlet i Lov om spesialisthelsetjenester m.m., § 2-1a.
Om utviklingshemming og rus i Stortingsmeldinger
I Meld. St. 30 (2011-2012) står det at blant annet at mennesker med omfattende hjelpebehov skal ha en ekstra oppmerksomhet når det gjelder rus. Meldingen viser også til behovet for at tjenestene suppleres med spesielt tilrettelagte tilbud for mennesker som er særlig utsatt, og meldingen påpeker betydning av tverrfaglig samarbeid.
Meld. St. 5 (2024-2025) påpeker at personer med utviklingshemming har rett til samme tjenester som den generelle befolkning. Meldingen understreker at det er nødvendig med en særlig oppmerksomhet om pasientgruppens behov, både når det gjelder tilpasset informasjon, kompetanse hos ansatte, samt tilrettelegging av behandlings- og oppfølgingstilbud for å yte gode tjenester til målgruppen.
Meldingen viser til at for å gi tiltak og behandling av rusproblemer hos personer med utviklinghsemming kreves det kompetanse om utviklingshemming, rus- og rusbehandling og eventuelt kompetanse om psykiske lidelser. De understreker behovet for tverrfaglig samarbeid, mellom kommunale tjenester, mellom tjenester i spesialisthelsetjenesten og mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. I tillegg påpekes det at at oppmerksomhet og kompetanse til å identifisere utviklingshemming hos pasienter med rusmiddelproblem må styrkes, og at tjenestenee til personer med utviklingshemming må være oppmerksomme på rusmiddelproblematikk.
Føringer i nasjonal veileder, Gode helse- og omsorgstjenester
En av føringene i den nasjonale veilederen fra Helsedirektoratet er, "Kommunen skal arbeide systematisk for å forebygge rusmiddelproblem hos personer med utviklingshemming." Veilederen viser blant annet til eksempler på forebyggende tiltak og føringer om at ansatte skal ha kompetanse knyttet til rusmiddelbruk, hvem tjenestene må samarbeide med, og at behandling må tilpasses individuelt.
NAKU har utviklet en temaside om Helsedirektoratets veileder. Der finner du fagtekster som er basert på forskning, verktøy, gode eksempler fra praksis og andre ressurser som kan være til støtte i arbeidet med å innfri krav og anbefalinger i Helsedirektoratets veileder.
Lovverk rettet mot tvangstiltak
Kapittel 10 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester handler om Tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige. Helsedirektoratet har laget en veileder om tvangstiltak overfor personer med rusmiddelproblemer etter helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 10. Formålet med veilederen er å bidra til riktigere bruk av tvang ved å gi anvisning på hvordan bestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 10 skal forstås, og gi veiledning til den faglige skjønnsutøvelsen ved anvendelsen av reglene.
Kapitel 9 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester handler om tvangstiltak overfor personer med utviklingshemming.
Tiltak etter Kap 9 kan benyttes, men vilkårene i loven må være oppfylt og formålet med tiltaket kan ikke primært bare være avrusning og behandling av rusmisbruket. Vedkommendes atferd og mulig vesentlig skade under ruspåvirkning må tas med i vurderingen.
Kapitel 4A i Pasient- og brukerrettighetsloven handler om tvangstiltak etter en vurdering at rusbruken kan medføre alvorlig helseskade.
Gjelder personer over 16 år som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen.
For mer informasjon om tvangstiltak og aktuelle lovverk, se området Tvang og makt i kunnskapsbanken.
Nyttige ressurser i temaet:
Helsedirektoratet (2021) Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Nasjonal veileder
Helse- og omsorgstjenesteloven (2011) Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m.. Helse- og omsorgsdepartementet.
Meld. St. 30 (2011-2012) Se meg! Alkohold, narkotika, doping.
Meld. St. 5 (2024-2025) Trygghet, fellesskap og verdighet: Forebyggings- og behandlingsformen for rusfeltet Del 1 - en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling.
Pasient- og brukerrettighetsloven (1999) Lov om pasient- og brukerrettigheter. Helse- og omsorgsdepartementet.
Spesialisthelsetjenesteloven (1999) Lov om spesialisthelsetjenester. Helse- og omsorgsdepartementet.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».