God ledelse og organisering - lederes perspektiv
Ledelse og organisering er avgjørende for utvikling av tjenester for personer med utviklingshemming. Da er det også viktig å lytte til lederne selv, og hva de mener er sentrale faktorer for god [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming kan på lik linje med øvrig befolkning være offer for lovbrudd. Dette gjelder selvsagt alle typer kriminalitet.
En del personer med utviklingshemming kan tilhøre en særlig risikogruppe for enkelte kriminelle handlinger. Det er viktig at folk som jobber i tjenestene for personer med utviklingshemming har kunnskap og kompetanse om hvordan man skal forebygge at de man jobber for blir utsatt for overgrep, og hvordan man skal forholde seg når slikt har forekommet.
Mennesker med utviklingshemming utgjør en særlig risikogruppe knyttet til seksuelle overgrep. Undersøkelser knyttet til forekomst av seksuelle overgrep overfor personer med utviklingshemming gir varierende svar, men det er en forståelse for at forekomsten er større enn i øvrig befolkning.
Samtidig som vi vet at utviklingshemmede har en større risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep, ser vi at det er få overgrepssaker som blir anmeldt. Nærpersoner og tjenesteytere har behov for informasjon og kunnskap om temaet, som hvordan vi kommuniserer med utviklingshemmede om seksuelle overgrep, hvordan kan vi forebygge seksuelle overgrep og hvilke lover som gjelder.
Barne- ungdoms- og familiedirektoratet har laget en nettside, vernmotovergrep.no . Her finnes retningslinjer ved seksuelle overgrep mot voksne med utviklingshemming og en veileder til retningslinjene. Det er også utarbeidet plakater og opplæringsmateriell som kan lastes ned. Det er viktig at ansatte på alle nivå kjenner til materialet og hvordan det skal brukes, både på ledernivå og hos ansatte som arbeider direkte med utviklingshemmede. Målet er at materialet også virker forebyggende, slik at seksuelle overgrep ikke begås. Kommunene har ansvar for å heve kompetansen på området gjennom opplæring av ansatte, samtidig som det innarbeides et system og praksis for varsling og håndtering. Ansatte som jobber for personer med utviklingshemming må ha kunnskap om seksuelle overgrep og retningslinjene fra Bufdir.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».