E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene” for mennesker med utviklingshemming. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming er en sammensatt gruppe med stor spredning i hjelpebehov. Det er ikke gitt at personen selv kan ivareta egne interesser på alle områder. Når det gjelder psykotrop* medikamentering vil mange personer med utviklingshemming kunne ha vansker med å ivareta sine egne behov. Det er derfor ekstra viktig at det rettes oppmerksomhet på ytre forutsetninger. De ytre forutsetningene må legges til rette for en praksis best mulig i samsvar med personens interesser og behov.
Samhandling og lagarbeid rundt hovedpersonen.
Rundt en person med utviklingshemming er det mange som inngår i et interessefellesskap og utgjør det som kan kalles som en aktørkjede. I en aktørkjede inngår personer fra hovedpersonens privatsfære så vel som personer og instanser fra offentlig sfære. Roller og forventninger innenfor aktørkjeden er mange – ofte sprikende. Innad i aktørkjeden går det også en hærskare avhengighetslinjer på kryss og tvers. På temaet psykotrop medikasjon av personer med psykisk utviklingshemming går disse avhengighetslinjene på tvers av forvaltningsgrenser. I det kommunale tjenesteapparatet vil roller og ansvar naturlig nok være ulikt fordelt. Aktuell spesialisthelsetjeneste innenfor habilitering / psykiatri bør være / ha vært involvert. Denne artikkelen er et forsøk på å synliggjøre behovet for at det er godt samspill / god samhandling i den samlete aktørkjeden rundt hovedpersonen. Psykotrop medikamentering av mennesker med psykisk utviklingshemming utgjør et lagarbeid.
Nærpersonenes sentrale posisjon er av stor betydning
I denne artikkelen trekkes frem nære omsorgspersoner innenfor tjenesteapparatet frem som viktige nærpersoner. Dette skal ikke oppfattes som en forkleinelse av andre nærpersoner som pårørende og annen familie. Helse- og omsorgstjenester skal ytes i samsvar med lovverk og inneha akseptert faglig og etisk standard. Uansett tjenestens organisasjonsform vil nærpersonen i sitt arbeid alltid opptre på vegne av tjenesteapparatet. Dette legger nødvendigvis noen begrensninger på handlefriheten. Nærpersonen opptrer ikke som privatperson. Ut fra den myndighet / de oppgaver nærpersoner er gitt har disse først og fremst ansvar for sin egen innsats. Men innenfor tjenesteapparatet bør alle føle et visst ansvar for den helhetlige kvaliteten for virksomheten, selv om ansvaret først og fremst ligger på overordnede ledd.
Nærpersoner står hovedpersonen nær, ikke minst i hverdagen. Kanskje er det ingen andre som har bedre kjennskap til hvordan hovedpersonen ”har det” bortsett fra den kjennskapen hovedpersonen selv, ut fra sine egne subjektive opplevelser har. Nærpersoners årvåkenhet er følgelig svært viktig. Årvåkenheten må favne vidt. Observasjoner nærpersoner gjør seg kan eksempelvis gi mistanke om mistrivsel, mental helsesvikt mv. Sistnevnte kan i neste omgang aktualisere evt. psykotrop medikamentering. Slik sett kan nærpersoner ta de første skritt på en vei som føre til psykotrop medikamentering senere hen – det viktige førsteinitiativet.
Nærpersonen er i posisjon til å kunne komme i kontakt med personer i familien eller andre innenfor hovedpersonens privatsfære. Psykotrop medikasjon kan i slik sammenheng fort komme på tale. I samfunnet er forestillinger knyttet til psykotrop medikasjon mange. Spennvidden er stor, alt fra overdreven tiltro i den ene ytterkant til prinsippfast eller ideologisk uvilje i den andre.Spennvidden avspeiles selvsagt også i pårørendes syn og nærpersoner kan konfronteres / informeres.
Nærpersoner må, etter beste evne og i tråd med den myndighet / de oppgaver de lokalt er gitt, opptre nøkternt og klokt. Det er viktig at nærpersoner i slik sammenheng er seg ekstra bevisst at de ikke opptrer som privatpersoner men som representant for tjenesteapparatet. Men det gjelder at nærpersoner som fanger opp synspunkter formidler videre hen til overordnet instans eller til lege. Det bør fra disse legges til rette for direkte kontakt. Nærpersoner må ha en god kontaktflate til sine nærmest overordnede. Dette er selvsagt. Formidling, meningsutveksling, råd og veiledning er viktige stikkord. Nærpersoner har, i alle faser av en psykotrop medikamentering, langt på vei en helt nødvendig rolle på linjen mellom hovedpersonen og den behandlende legen. Legens vurderinger og beslutninger er i stor grad basert på observasjoner og synspunkter fra nærmiljøet. Som allerede nevnt vil spesialisthelsetjenesten ofte være involvert, og disse vil på tilsvarende vis stå i et avhengighetsforhold til nærpersonene.
Nærpersonenes fremtredende posisjon vil ofte kunne fortone seg noe utsatt. Ulike forestillinger om psykotrop medikamentering i aktørkjeden gjør at nærpersoner fort kan komme i "skuddlinje" eller "klem" mellom aktører som har svært motstridende syn. Noe grunnleggende orientering om og omkring psykotrop medikamentering vil kunne gjøre det lettere for nærpersoner å opptre klokt i slike sammenhenger. Grunnleggende orientering kan imidlertid aldri erstatte råd og veiledning i de individuelle sakene.
Noen av de viktigste temaene knyttet til psykotrop medikamentering.
Nærpersoner vil, som nevnt tidligere, først og fremst måtte ha ansvar for sin egen innsats, men det er fordelaktig at de også har et oppmerksomt blikk for at tjenesten som helhet holder god faglig og etisk standard. De konkrete temaene nærpersoner kommer i befatning med er mange. Innenfor rammen av én artikkel alene kan bare noe av det viktigste bli berørt.
Nærpersoner tar ikke ”sluttavgjørelser” knyttet til psykotrop medikamentering. Det endelige ansvaret ligger for disse tre entydig hos andre. Av den grunn er tre av de aller viktigste temaene knyttet til psykotrop medikasjon ikke viet detaljert oppmerksomhet i denne artikkelen.
Det ligger alltid usikkerhet, riktignok i ulik grad fra sak til sak, knyttet til alle disse temaene. Det er derfor av stor betydning at det er god kvalitet i oppfølgning / evaluering. I slike spiller nærpersoner en vesentlig rolle.
Psykotrop medikamentering må ikke underminere eller komme i konflikt med en helhetlig ”bio, psyko, sosial" forståelsesramme
Både utredningene i forkant av og selve gjennomføringen av en eventuell psykotrop medikamentering må ikke ha et for snevert perspektiv / mål. Utredning og medikamentering må finne sin plass innenfor en helhetlig ”bio- psyko-sosial" forståelsesramme. Det er mange veier til Rom. Krav til bredde i utredningene vil nødvendigvis kunne tones noe ned i akutte nødssituasjoner. Etikken har ”forrang” og kan tilsi rask handling. Man skal være oppmerksom på at personer med de alvorligste gradene av psykisk utviklingshemming har et svakt kommunikasjons- og atferdsrepertoar. Ubehags- og mishagsytringer kan av den grunn tilkjennegis på dramatisk vis, primitiv aggresjon, alvorlig selvskading m.v. Andre personer, utredere / diagnostisører inkludert, kan forledes. Atferden kan oppfattes som uttrykk for ”alvorlig psykiatri”.
Er det i stedet snakk om kroppslig sykdom – smerte?
Er det snakk om mistrivsel forårsaket av uheldig samspill / sosiale rammebetingelser o.l.?
Psykotrop medisinering må aldri komme til fortrengsel for andre nødvendige innsatser, det være seg av medisinsk, psykisk eller sosial karakter. Som god førsteregel, unntak finnes, skal medikasjon sjelden være et umiddelbart førstevalg. Andre tiltak må prøves først. På annen side kan samme atferdsform være uttrykk for alvorlig psykisk lidelse. I så fall vil spørsmålet om psykotrop medikasjon aktualiseres, også på et tidlig tidspunkt. Billedmessig kan vi si at det er grøfter å falle i på begge sider av den smale og kronglete veien som heter psykotrop medikamentering. Med tilsynelatende likt fenomenologisk utgangspunkt kan det være like galt som rett å ty til eller la være å ty til psykotrop medikasjon.
Hvordan virker psykotrope medikamenter – nevrobiologisk og klinisk?
Det er uoverkommelig å forstå fullt ut spranget fra nevrobiologiske strukturer / funksjoner over til mentale- / psykiske funksjoner på det subjektive plan. Psykotrope medikamenter virker i første hånd nevrobiologisk. Imidlertid er forståelsen bak den praktiske bruken av psykotrop medikasjon først og fremst basert på kliniske erfaringer, der de mentale / kliniske virkningene har spilt størst rolle.
Det skal ikke forventes at nærpersoner i særlig grad sitter inne med detaljert kunnskap om virkningsmekanismer, verken nevrobiologiske eller kliniske. Slik kunnskap kan imidlertid gjøre det enklere å forstå noe av bakgrunnen for at det er forskjeller mellom psykotrope medikamenter på temaene nevnt under.
Virkning på ulike mentale tilstander / symptomer / atferdsformer.
Grad av treffsikkerhet.
Tid fra oppstart av medikamentering til forventet effekt.
Tilvennings- og avhengighetsfare.
Bivirkningsmønster – risiko og alvorlighet.
Det er ikke rom for å underbygge oppramsingen over innenfor rammen av denne artikkelen. Det blir imidlertid lenger ute i artikkelen understreket at det er viktig at nærpersoner mottar / har tilgang til god orientering tilpasset den gitte situasjonen.
Kategorier / grupper av psykotrope medikamenter
Nedenfor gis en forenklet oversikt som ikke fullt ut er dekkende.
Hovedgrupper | Undergrupper |
Antipsykotika. | Førstegenerasjons antipsykotika. Høydose førstegenerasjons antipsykotika. Mellomdose førstegenerasjons antipsykotika. Lavdose førstegenerasjons antipsykotika. Andregenerasjons antipsykotika. |
Antidepressiva. | Monoaminoksydasehemmere. Trisykliske antidepressiva. Selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI Andre |
Stemningsstabilisatorer. | Litium. Antiepileptika (med stemningsstabiliserende effekt). Andre. |
Anxiolytika (angstdempere). |
|
Hypnotika (sovemidler) |
|
Psykostimulantia (psykostimulerende midler). |
|
Medikamenter i bruk utenfor ”kjerneområdet” av det som tradisjonelt oppfattes som psykotrop medikamentering: Medikamenter ved demensutvikling. Medikamenter ved avhengighetstilstander |
De psykotrope medikamentene er omtalt hver for seg i preparatdelen i Felleskatalogen. Felleskatalogen opererer riktignok med en noe annerledes inndelig og kategorisering. Indikasjoner, dosering, kontraindikasjoner, forsiktighetsregler, interaksjoner (påvirkning medikamenter imellom), bivirkninger, nevrobiologiske og andre egenskaper m.m. vil være omtalt.
Oppfølgning av psykotrop medikasjon – først og fremst evaluering
Som alt annet arbeid rundt psykotrop medikasjon utgjør også evaluering av psykotrop medikasjon et lagarbeid. Nærpersoner har viktige og langt på vei avgjørende funksjoner på dette temaet med utgangspunkt i sine framskutte roller. Nærpersoner vil ofte være de første til å få mistanke.Derfor må både generell og spesiell årvåkenhet må være stor. Formidling er av stor betydning, og meldings eller varslingsveier innenfor tjenesteapparatet må være tydeliggjorte. Det er viktig at nærpersoner forberedes. De må få god informasjon om hva de spesielt må ha oppmerksomhet rettet inn på – tilpasset klinisk situasjon og aktuelt medikament.
Orientering til nærpersoner i forkant av og underveis i psykotrop medikamentering. Skisse til disposisjon.
Det må være obligatorisk at nærpersoner er godt orientert både i forkant av og underveis i en psykotrop medikamentering.
Fortrinnsvis bør slike orienteringer utarbeides i skriftlig form. Nasjonalt foreligger det i dag ingen slike, ei heller noen standardisert disposisjon til slike. Idéskissen nedenfor er følgelig uoffisiell.
Klinisk hensikt med / ønsket virkning av det psykotrope medikamentet
Artikkelen er en oppsummering av artiklene i temahefte 3, Psykisk utviklingshemming og psykisk helse(2013). Psykotrop medikasjon.
*Ordet psykofarmaka er et annet og mer veletablert ord på samme gruppe medikamenter. Siste del av ordet psykotrop (-trop) betyr ”rettet mot”. Psykotrope medikamenter er en fellesbetegnelse på medikamenter som først og fremst blir brukt for å virke inn på psykiske (mentale) funksjoner. Atferd er så nært forbundet til psykiske funksjoner at det kan være vanskelig å trekke et presist skille mellom dem. Derfor kan en også si at psykotrop medikasjon også i en viss grad anvendes for å virke inn på atferd.
Du kan lese mer om temaet i kunnskapsbankområdet, Legemidler
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».