Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Da pandemien stengte dører for fysisk matlagingskurs på Sagene, åpnet dørene seg for filmer om matlaging som er tilgjengelig for alle.
For noen år siden ønsket bydel Sagene å sette søkelys på økt kunnskap om mat og matlaging hos sine innbyggere med utviklingshemming og ansatte i tjenestene, og søkte blant annet midler til dette. Mange personer med utviklingshemming har større behov for ernæringsoppfølging. Med tanke på hvor viktig forebyggende helsearbeid i denne befolkningsgruppa er var det spennende at bydelen fikk mulighet til å gjøre mer.
Da midlene ble søkt var det i utgangspunktet tenkt at det skulle arrangeres kokkekurs med firmaet «Unge kokker» for både personer med utviklingshemming og ansatte. Ansatte trenger også å være trygge i matlaging, fordi de skal kunne veilede og bistå i å ta helsefremmende matvalg. Basert på erfaringer klinisk ernæringsfysiolog og andre ansatte har, og erfaring med matlaging hos brukerne er det i sum noe begrensede matlagingsferdigheter.
Så kom koronapandemien og alt ble i utgangspunktet satt på vent, men da kom ideen; kan vi ikke lage korte videosnutter med matlaging? Og basert på den ideen, og innspill fra personer med utviklingshemming og ansatte om hva de ønsket å lære seg mer om, så ble videoene «Veien til matglede» laget. Videoene går igjennom noen grunnleggende tema om matlaging.
Tilbakemeldingene var nemlig:
Videoene er tenkt å kunne sees enkeltvis, eller i en serie. En kan bruke dem på personalmøter, husmøter med flere beboere eller i individuell veiledning og opplæring. Man kan ta en video som utgangspunkt for diskusjon og samtale- og man kan f.eks. se videoen om det å lage egg på ulike måter og så koke egg sammen.
Ta kontakt med Kristine Nordkvelle, kristine.nordkvelle@bsa.oslo.kommune.no, for mer informasjon.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».