Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Hjem
  • >
  • Kunnskapsbanken
  • >
  • Eksempel: Veien til matglede

Kunnskapsbanken

Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.

  • Tips! Start med å lese artikkelen Om utviklingshemming
Se sektorer

Søkeskjema

  • Arbeid og aktivitet
    • Ordinært arbeid
    • Dagsenter
    • Arbeidsmarkedstiltak
    • > Se alle artikler
  • Pårørende og familie
    • Foreldre
    • Søsken
    • Foreldre med kognitive vansker
    • > Se alle artikler
  • Helse og omsorg
    • Rus
    • Habilitering
    • BPA
    • Psykisk helse
    • Helse
    • Ernæring
    • Seksualitet
    • Legemidler
    • Aldring
    • > Se alle artikler
  • Hjem og miljø
    • Boformer
    • Universell utforming
    • Velferdsteknologi
    • > Se alle artikler
  • Kultur og fritid
    • Aktivitetsområder
    • Støttekontakt
    • > Se alle artikler
  • Oppvekst og utdanning
    • Barnehage
    • Grunnskole
    • SFO
    • Videregående opplæring
    • Voksenopplæring
    • > Se alle artikler
  • Tema og fagområde
    • CRPD
    • Selvbestemmelse
    • Miljøterapi
    • Diagnose
    • Kriminalitet
    • Kommunikasjon
    • Minoritetsbakgrunn
    • Tvang og makt
    • Livssyn
    • Ledelse og organisering
    • > Se alle artikler
Helse og omsorg > Ernæring

Veien til matglede - Filmer om matlaging

Da pandemien stengte dører for fysisk matlagingskurs på Sagene, åpnet dørene seg for filmer om matlaging som er tilgjengelig for alle. 

Skrevet av: Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU)
30. juni 2021. Sist oppdatert: 16. desember 2024

Bilde tatt av en video som sagene bydel har laget. Viser noen som har laget mat ©Sagene bydel

For noen år siden ønsket bydel Sagene å sette søkelys på økt kunnskap om mat og matlaging hos sine innbyggere med utviklingshemming og ansatte i tjenestene, og søkte blant annet midler til dette. Mange personer med utviklingshemming har større behov for ernæringsoppfølging. Med tanke på hvor viktig forebyggende helsearbeid i denne befolkningsgruppa er var det spennende at bydelen fikk mulighet til å gjøre mer.

Da midlene ble søkt var det i utgangspunktet tenkt at det skulle arrangeres kokkekurs med firmaet «Unge kokker» for både personer med utviklingshemming og ansatte. Ansatte trenger også å være trygge i matlaging, fordi de skal kunne veilede og bistå i å ta helsefremmende matvalg. Basert på erfaringer klinisk ernæringsfysiolog og andre ansatte har, og erfaring med matlaging hos brukerne er det i sum noe begrensede matlagingsferdigheter.

Så kom koronapandemien og alt ble i utgangspunktet satt på vent, men da kom ideen; kan vi ikke lage korte videosnutter med matlaging? Og basert på den ideen, og innspill fra personer med utviklingshemming og ansatte om hva de ønsket å lære seg mer om, så ble videoene «Veien til matglede» laget. Videoene går igjennom noen grunnleggende tema om matlaging.

Tilbakemeldingene var nemlig:

  • Lære seg å kutte løk
  • Porsjonere ut middagsmat
  • Hvordan steke fisk
  • Hvordan se at mat er dårlig

Bilde av de ulike filmene, med lenke til nettsiden

Videoene er tenkt å kunne sees enkeltvis, eller i en serie. En kan bruke dem på personalmøter, husmøter med flere beboere eller i individuell veiledning og opplæring. Man kan ta en video som utgangspunkt for diskusjon og samtale- og man kan f.eks. se videoen om det å lage egg på ulike måter og så koke egg sammen.

Ta kontakt med Kristine Nordkvelle, kristine.nordkvelle@bsa.oslo.kommune.no, for mer informasjon.

Slik refererer du til dette innholdet
Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU) (2021) "Eksempel: Veien til matglede" [nettdokument]. Trondheim: NAKU (sist faglig oppdatert 16. desember 2024, lest 2. juli 2025). Tilgjengelig fra https://naku.no/kunnskapsbanken/eksempel-veien-til-matglede
Del artikkelen:

Relaterte artikler

  • Håndbok for Starthjelp
  • Hva er god psykisk helse?
  • Kartleggingsverktøy om skrøpelighet
  • E-læring om sorgstøtte
  • Fra avvik til suksess: Fredrikstad kommunes forbedringsarbeid i en barnebolig
  • Livsstilsteamet i Sandnes kommune: Fremmer god helse og livskvalitet

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

Nylig lagt til

30
jun

Håndbok for Starthjelp

Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) har utviklet et tilbud som heter Starthjelp.

Les mer
27
jun

Hva er god psykisk helse?

Hva er god psykisk helse, og hva påvirker den? Psykisk helse handler ikke bare om fravær av sykdom, men om hvordan vi har det med oss selv, forholdet vårt til andre, mulighet til å delta i [...]

Les mer
26
jun

Kartleggingsverktøy om skrøpelighet

Nasjonalt senter for aldring og helse har utviklet kartleggingsverktøy og veileder for å fange opp skrøpelighet hos personer med utviklingshemming. 

Les mer

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Linda Barøy 

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2025 NAKU