God ledelse og organisering - lederes perspektiv
Ledelse og organisering er avgjørende for utvikling av tjenester for personer med utviklingshemming. Da er det også viktig å lytte til lederne selv, og hva de mener er sentrale faktorer for god [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Vardø er en liten kommune lengst nord i landet som har slitt med å rekruttere fagpersonell blant annet til et botilbud for personer med utviklingshemming og psykiske lidelser. Frem til for noen år siden var situasjonen kritisk, og noe måtte gjøres.
For to år siden la Vardø en plan for hvordan kommunen skulle bedre tilfanget av fagpersonell som vernepleiere og miljøarbeidere. Avdelingsleder for botilbudet, Thomas Rasmussen sier at prosessen var helt nødvendig for å sikre en trygg, faglig oppfølging og et godt tjenestetilbud. Arbeidet har gitt resultat.
– De siste to årene har vi hatt en veldig positiv utvikling her. Vi har hatt brukere med utfordringer og vi har måtte ha kvalifisert personale for å kunne beholde dem i kommunen, forteller Rasmussen.
– Når du har tjenestemottakere med tvangsvedtak, så krever det personale med høyskoleutdanning. Det har vi slitt lenge med å få tak i her i Vardø, men har nå klart det. På alle skift er det nå vernepleiere og lærere som er godkjent. Utover det har vi ansatte som har vært veldig lenge ved boenheten.
Langvakturnus
Han understreker at for små kommuner som Vardø – som har rundt 1800 innbyggere – er det ofte vanskelig å rekruttere kvalifisert personale. I rekrutteringsprosessen, ble både spesialisthelsetjenesten, Psykiatrisk innsatsteam i Bodø og HAVO habiliteringstjenesten for voksen i kirkenes, involvert.
– Også Psykiatrisk innsatsteam har gitt gode tilbakemeldinger på fremgangen de siste to årene og hva vi har fått til. Det samme har HAVO. Psykiatrisk innsatsteam har i det hele tatt kommet med masse gode råd og veiledning av både leder og personale. De har vært inne med fagdager og teamsmøter nå i koronatiden, og gitt tett oppfølging hele veien.
Rasmussen forklarer at et viktig moment for å få til en bedre rekruttering, har vært å gå over til en langvaktturnus for én tjenestemottaker ved botilbudet. Turnusen er nesten en medleverturnus der medarbeiderne jobber 15 timer tre dager på, deretter én uke fri, så fire dager på og én uke fri igjen. Turnusen skiller seg fra medleverturnus ved at ansatte har fri på natt og har mulighet til å dra hjem.
– Dette er noe som er populært og har helt klart gjort det lettere for oss å rekruttere kvalifisert personale. Det at medarbeidere kan gå hjem om natten, reduserer belastningen ved turnusen, sier han og legger til at langvaktturnusen har gjort det mer aktuelt også å pendle fra Vadsø, én times kjøring fra Vardø. Det er tilrettelagt med eget hvilerom og mulighet til å overnatte hvis ansatte ikke kommer seg hjem på grunn av været.
Frivillig ordning
Rasmussen forteller at det har vært en lang søknadsprosess for å få unntak fra arbeidsmiljøloven og kunne innføre langvaktturnus. Fagforbundene har vært involvert og sentralt stått for søknadens godkjennelse. For å kunne gjennomføre en slik langvaktturnus, er en avhengig av å få personalet med, presiserer Rasmussen. Dette er en frivillig ordning som evalueres hvert år.
Da han ble ansatt i Vardø for vel et år siden, ønsket han at kommunen skulle vente med ansettelsesprosessen til han var i gang. Han ønsket å være med, både for å kunne forberede dem som ble ansatt på hvordan turnusen fungerer og hva som er vanskelig – på godt og vondt. For, som han sier, dette er ikke for alle.
– I et jobbintervju må en kunne presentere det slik at folk vet litt hva de går til, fremhever Rasmussen. Han har tidligere selv jobbet i langvaktturnus og har således egenhendig erfaring med denne arbeidsformen.
I tillegg til å bruke langvaktturnus i rekrutteringsøyemed har Vardø kommune også vært bevisst på å skape hele stillinger.
Ved boenheten er det i dag bare to deltidsstillinger, og ellers 12 fulltidsstillinger.
– I tillegg har jeg et par vikarer som jeg kan nå ut til ved sykdom. På et lite sted som dette, er vi helt avhengig av vikarer. Det er ikke slik at folk står i kø. Jeg må ta vare på dem jeg har, sier Rasmussen.
Liten turnover
Boenheten i Vardø har tre beboere, i tillegg til én som er knyttet til boenheten. Selv om noen av beboerne har atferd som utfordrer, legges det til rette for at de, så langt det er mulig, får selvbestemmelse og blir involvert. De ansatte er til stede for å skape trygghet og de beste rammene for at brukerne skal har mest mulig kontroll over eget liv, få livsglede og en meningsfull tilværelse.
Etter at Vardø har funnet nøkkelen til attraktive arbeidsplasser, har det vært liten turnover. Ansatte som finner veien til boenheten lengst nord i landet, blir ofte lenge, noe som skaper god kontinuitet. Den som har vært lengst ansatt, har vært 30 år ved boenheten. De faste ansatte som ikke er fagutdannet, har begynt på helsefagarbeiderutdanning. Kommunen gir dem fri med lønn når de går på skole.
– Tidligere har det vært mye folk som har vært innom. Men nå har vi ansatte som har vært med lenge og som er flinke. De har gjerne tidligere hatt små og ofte midlertidige stillinger. Det skyldes blant annet utsikkerhet om kommunen har kunnet håndtere tjenestemottakere med utfordrende adferd, forklarer Rasmussen.
– Nå har vi gått et halvt år med denne turnusordningen, og det fungerer veldig godt. Jeg har hatt medarbeidersamtaler med alle, og alle er fornøyde. Det gjenspeiler seg også i arbeidsmiljøet. Vi er blitt en fin gjeng her. Dette er folk som virkelig bryr seg om beboerne som er her.
Bedre for beboerne
Han legger til at det også gjenspeiler seg i tjenestemottakerne ved boenheten, som får kontinuitet, trygghet og faglighet rundt seg. Hverdagen glir mye lettere, og det er færre vanskelige dager. Ting har rett og slett falt på plass ifølge Rasmussen.
– Spesielt med langvaktturnusen der ansatte er i boligen over flere døgn, ser vi at det er en trygghet for tjenestemottakerne. Ved vaktskiftene har de også fått bedre tid. Det skjer mer i tjenestemottakers tempo.
Han legger til at det fra kommunens side, fra rådmann og kommunalsjef, har vært uttrykt et sterkt ønske om at folk med tilknytning til Vardø, skal få bo og ha det godt i kommunen. Alternativer, om hvis det ikke hadde vært mulig å skaffe kvalifisert personale og skape trygge rammer, hadde vært at brukerne måtte sendes ut av kommunen.
Boenheten holder til i et eldre hus i sentrum over flere etasjer. Med flere eldre brukere fungerer det dårlig. Derfor er kommunen i gang med og har satt av en million kroner til å utrede et forslag til ny bolig som vil være bedre tilrettelagt for brukernes behov, blant annet med alt på ett plan og plass til hjelpemidler. Det planlegges både for dagens brukere, livsløp og eventuelt andre som kommer til.
– I dag opplever jeg at vi er populære, at folk ønsker å jobbe her, konkludere Rasmussen.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».