Regler i arbeidslivet - lettlest utgave
Arbeidslivet er preget av en rekke regler og retningslinjer som skal sikre trygge og rettferdige forhold for alle arbeidstakere. Enten det gjelder ferie, fravær, egenmeldingsordninger eller [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Bærum arbeidssenter “Vikanda” er et arbeidssenter hvor voksne med funksjonsvariasjoner og minoritetsspråklige i språk- og arbeidstrening jobber sammen. Arbeidssenteret har fokus på selvbestemmelse, arbeidsinkludering og tilrettelagt arbeid. I denne artikkelen kan du lese om hvordan det er å jobbe på Bærum arbeidssenter og hvordan de arbeider.
Bilde: Håkon Solbakken, Lene Valaker, Connie Crawford og Petter Hustad
Lene Valaker, tjenesteleder for Arbeid og aktivitet forteller at navnet «Vikanda» ble merkevarenavnet til Bærum arbeidssenter etter en navnekonkurranse.
-Arbeidstakerne var med å stemme fram ulike navn, og Vikanda vant. Så nå har vi det på alle biler, arbeidstøy, på butikken og på produktene.
Vikanda består av flere ulike fagområder; trefag, design, matfag og servicefag. Arbeidssenteret holder til på Emma Hjorth, Rud, Sandvika og Wøyen gård i Bærum kommune. I Sandvika har Vikanda utsalgsted i Kommunegården sammen med Vikanda Mat & Spiseri og Vikanda kaffebar. I tillegg ble deres tidligere butikk «Gråstua» flyttet til Kommunegården og relansert under navnet «Vikanda Design butikk».
Kommunegården er nybygd, og Bærum arbeidssenter deltok i planlegging av bygget.
-Vi har fått lov å være med å tegne hvordan vi ville ha det i kantinen, kjøkkenet og kaffebaren. Det er en nøkkel til suksess å kunne være med i planleggingen. Vi vet hva vi trenger for å tilrettelegge best mulig.
Petter Hustad er en av arbeidstakerne på Vikanda, han jobber i kantinen og i FM- tjenesten (Facility Management / serviceoppgaver).
-Oppgaver i kantina er for eksempel å kutte krutonger av loff eller brød, lage smoothie, ta oppvasken eller å rydde salatbaren, forteller Petter.
Håkon Solbakken, arbeidstaker i kantina og FM-tjenesten, legger ivrig til.
-Alltid ta med søppel, fordi det ofte er for mye søppel. Ja og, vasking av bord. Vikanda kaffebar har alt fra muffins og kanelboller til kaffe.
Bærum arbeidssenter har om lag 100 arbeidstakere, og jobber etter arbeidssentermodellen. Det vil si at arbeidstakere med ulikt funksjonsnivå jobber sammen med arbeidslederne for å fullføre arbeidet. Bærum arbeidssenter er egenregi-leverandør for kommunen, med gode ordinære arbeidsoppgaver og synlighet for alle i kommunen.
-Vi synes det er et vinn-vinn-konsept, for kommunen, arbeidssentret og for arbeidstakerne. Vi tar ikke oppdrag bare for å tjene penger. Det skal være ordentlig jobb, og det skal være jobb til mange. Alle kan ikke alt, men alle kan noe, sier Lene.
Mulighet for vekst og utvikling
Formålet til Vikanda er å skape muligheter for vekst og utvikling for den enkelte.
-Vi har blitt mer og mer opptatt av at man skal få mulighet for en karriere. Vi tilbyr både tilrettelagte produksjons- og tjenesteorganiserte arbeidsplasser i kommunal regi, og arbeidstakerne får vedtak fra tildelingskontoret om tilrettelagt arbeid hos oss, forteller Lene.
Arbeidssenteret samarbeider tett med NAV, VTA-bedrifter og videregående skoler. De har arbeidet en del med hvordan fordele arbeidsplasser som matcher interesser og ønsker til arbeidstakerne.
-Vi har arbeidet med inntakskriterier og gjennomfører en interessekartlegging sammen med arbeidstakerne, slik at arbeidstakerne får tilbud om en jobb de ønsker seg, forteller Lene.
Noen arbeidstakere starter med å jobbe 5 dager i uken, mens andre velger for eksempel å ha en fridag i uken.
-Dette varierer noe, ut ifra behovet og ønskene til arbeidstakerne og arbeidsplassen, sier Lene.
Arbeidstakerne lærer opp og er ressurser for hverandre, for eksempel ved opplæring i arbeidsoppgaver på kantina og bruk av kassaapparatet.
- For eksempel i dag, så hadde Petter og jeg opplæring av kassa med en av hospitantene våre. Det gikk jo egentlig veldig greit. Jeg kan like det, fordi da får jeg andre arbeidsoppgaver enn de jeg er vant til også, sier Håkon.
Arbeidstakerne kan prøve ut forskjellig arbeid og arbeidsoppgaver.
-Jeg prøver ut noe annet annenhver tirsdag, og det er å være på et annet kjøkken på Vintergården. Det er et annet arbeidssenter. Jeg er der i omtrent et halvt år, også skal vi ta en ny prat etter det halve året. Dette for å prøve ut litt forskjellig, sier Håkon.
Det er fint å variere litt! Legger Petter til.
-Når man får til denne dynamikken, så går noen videre til VTA, eller til dagtilbud om de trenger det i stedet, eller så har vi også fått noen over i ordinært arbeid, sier Lene.
Lønn og arbeidsvilkår
Arbeidsavtale skrives mellom Bærum Arbeidssenter og den enkelte arbeidstaker.
- Vi har prøvd å lage så tett opp til vanlige arbeidsavtaler som mulig, med henvisning til de spesifikke tingene som kanskje er litt annerledes.
De har laget et arbeidsreglement ut ifra personalhåndboken til Bærum kommune.
-Men vi har også laget oss noen fine unntak, slik som fri til å være med på blant annet tillitsmannsarbeid eller deltakelse i Special Olympics. Da får arbeidstakerne permisjon med lønn, men de må søke. Dessuten er alle dokumenter, for eksempel arbeidsavtaler, lettlest, sier Lene.
Lene forteller at forsikringer er et spesielt komplisert felt.
-Vi har vært innom kommuneadvokaten om dette. I arbeidsavtalen står det presisert at «Arbeidstaker er omfattet av yrkesskadeforsikringen i den grad det tilkommer ekstraordinære kostnader utover graden av uførhet». Når arbeidstakerne har tilbud fra NAV, så er de forsikret igjennom dem, sier Lene.
Lønnen ligger på omtrent 53.000 i året. Dette er et tillegg til uførepensjonen.
-De som jobber i VTA tjener litt mer enn de som jobber i tilrettelagt arbeid i kommunal regi, av en eller annen grunn. Det er urettferdig, men slik er det dessverre, sier Lene.
Politikerne økte timelønnen etter sak i brukerrådet ved Bærum arbeidssenter.
-Da jeg startet lå vi på 12 kroner lenge, men så hadde vi en sak i BA-rådet. Da var det noen som sa, “Skal vi alltid ha 12 kroner timen, er det det vi er verdt?” Så fikk vi medhold av politikerne og lønnen økte til 35 kr timen, forteller Lene.
God oversikt over arbeidsdagen
Arbeidstakerne har en arbeidsliste som beskriver hvilke oppgaver de skal utføre.
-Vi får en arbeidsliste av sjefen, og der får vi vite om vi skal kutte opp grønnsaker, fylle på brus og slike oppgaver. Når oppgavene er gjort stryker vi dem ut og da er det lett å se hva man har gjort, forteller Håkon.
Connie Crawford, faglig rådgiver, forteller at oversikten henger på en tavle inne på kantinen. Det gjør det enklere å jobbe selvstendig.
-Så er det lov å komme med ønsker. Da må man skrive ønskeliste, og levere den til sjefen, slik at hun eller han som er på jobb kan plotte det inn på arbeidslisten, Ikke sant Petter? sier Håkon
-Ja det er som du sier, vi har alle forskjellige ønsker. Og er det sykdom så tar vi hensyn til det, sier Petter.
Petter og Håkon forteller begge to at de trives veldig godt på jobb.
-Vi på arbeidssenteret sjekker i løpet av dagen at alle får varierte oppgaver, slik at noen ikke blir stående i oppvaskrommet en hel dag for eksempel, legger Connie til.
Trivselsundersøkelser og medarbeidersamtaler
Bærum arbeidssenter utfører trivselsundersøkelse annethvert år.
-Med trivselsundersøkelsen får vi viktige tilbakemeldinger på arbeidsmiljø, trivsel og andre tema som kan følges opp videre inn i medarbeidersamtalene med den enkelte, forteller Connie.
-Undersøkelsene er anonyme og det er helt frivillig å delta, man kan også svare med smilefjes, sier Lene.
De gjennomfører også medarbeidersamtaler med arbeidstakerne årlig. Samtalen inneholder alt fra om man trives på jobb, ønsker å bytte jobb og lignende.
-Spørsmål som kan komme opp er, hva liker du å drive med, hva er dine styrker på en arbeidsplass, trenger du mer eller mindre tilrettelegging, eller om du trives med kollegaer og arbeidsledere, forteller Lene.
- To uker før møtet får alle arbeidstakere en kopi av skjemaet som benyttes slik at de har tid til å tenke om spørsmålene og drøfte med noen andre hvis de ønsker det. Skjemaet som benyttes har BA-rådet bidratt med, sier Connie.
Eget brukerråd
Arbeidstakerne på Vikanda har et eget brukerråd, BA-rådet, Brukerrådet for Bærum Arbeidssenter. Brukerrådet består av seks valgte representanter fra arbeidssentrene på Rud, Emma og Wøyen, og fra kantinen i kommunegården. Les mer om brukerråd og tilretteleggers rolle i artikkel i kunnskapsbanken.
Brukerrådet møtes fast fire til seks ganger i året.
-Brukerrådet er til for arbeidstakerne på Bærum arbeidssenter. BA-rådet skal gi råd til tjenesteleder, Lene Valaker blant annet. Tjenesteleder deltar i møtene våre, sier Petter.
Connie eller en arbeidsleder fra Bærum arbeidssenter deltar som tilrettelegger i BA-rådet.
-Vi som tilretteleggere har ikke stemmerett. Vår rolle og oppgave handler blant annet om å skrive, og det må vi få godkjent av de som er på møtet. Ofte skriver vi mens møtet pågår, så man kan se teksten samtidig på skjerm. I tillegg skrives møtereferatene lettlest, sier Lene.
Noen eksempler på saker i BA-rådet har handlet om trivselsundersøkelsen, fritid, saker om Helse-, miljø- og sikkerhet, støttekontakt og ferie.
-Det er viktig at alle blir sett og hørt. At man har muligheten til å påvirke, og at det jobbes for godt arbeidsmiljø, og gode miljøregler sier Petter.
Brukerrådet deltar også på intervjuer når nye skal ansettes i Bærum arbeidssenter.
-Det er alltid en representant fra brukerrådet i første intervjurunde av ansettelser. Man skriver gode spørsmål, og man får lov til å si det man mener, om noe er bra eller om noe ikke er så bra. Men det er tjenesteleder som til slutt bestemmer, sier Petter.
Arbeidstakerne deler erfaringer om brukerrådsarbeid på konferanser.
-Jeg skal reise til Gjøvik neste torsdag for å holde foredrag om det å ha brukerråd og husråd, fordi det er tre kommuner i Innlandet som ønsker å starte opp med det, avslutter Håkon.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».