Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Musikk, dans, teater, billedkunst, litteratur, fysisk aktivitet. Mange utviklingshemmede har gitt viktige og vakre kulturbidrag, noen ganger uten å få den oppmerksomheten som fortjent, men forhåpentligvis i stigende grad med en anerkjennelse og interesse. Det er etablert kulturverksteder, kunstmuseer og lignende. Andre har valgt dikting, teater, sang og musikk. På denne siden viser vi til ulike aktiviteter som kan være aktuelle for den enkelte.
Musikk
Musikk er noe de fleste har glede av. Å lytte til musikk kan gi store opplevelser. Mange som selv ikke har mulighet for å selv å synge eller spille, kan ha stor glede av musikk. Musikk er noe vi kan ha felles, selv med ulikt funksjonsnivå. Noen kan spille, andre synge og noen har mest glede av å høre på. Link til en egen side om musikk.
Teater
Teater kan ha mange ulike funksjoner, og det å spille teater er en verdi i seg selv. Gjennom valg av repertoar kan teater også bli en stemme for personer med utviklingshemming, hvor man kan si noe om sin egen situasjon, og sette politiske spørsmål på dagsordenen. Dissimilis nasjonale kompetansesenter har vært et viktig referansepunkt, men det har etter hvert også blitt dannet mange andre teatertilbud. Link til en egen side om teater.
Teater Manu er et nasjonalt tegnspråklig teater og en kulturell møteplass. Deres fokus er å presentere forestillinger med tegnspråk som egenart. Teater Manu sin egn hjemmeside: https://teatermanu.no/
Ei som har spilt ved Teater Manu er Marte Wexelsen Goksøyr, der stykket “Hva faen er problemet”, ble satt opp i 2017. Goksøyr skrev selv teaterstykket, og spilte en sentral rolle. Andre teaterstykker Marte har spilt i er blant annet: “Jeg svarte på en drøm (2012) ved Dramatikkens hus. Hun har også spilt i dramafilmen “Gritt” (2021), der Goksøyr ble nominert til Amandaprisen i klassen beste kvinnelige birolle.
Fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet kan omhandle alt fra å gå tur til olympisk deltakelse. Å være i noenlunde god fysisk form er viktig for velværet til de fleste. For mange med utviklingshemming kan det være vanskelig å delta i det ordinære idrettstilbudet, og resultatet kan bli uønsket passivitet. For andre igjen kan deltakelse i idrett føre til olympiske medaljer. Link til en egen side som omhandler fysisk aktivitet.
Billedkunst
Sør-Troms museum driver Nasjonalt senter for outsider art Trastad samlinger. De arbeider for å bryte ned barrierer og bidra til et mangfoldig og inkluderende kunst- og kulturliv i Norge. Herleik Kristiansen og Torstein Nilsen, er to "outsider art" kunstnere som har fått kunstnerstatus i Norge.
Herleik Kristiansen var både grafiker og keramiker. I desember 2015 kom boka Outsideren Herleik Kristiansens kunst, forfattet av boka er Gunnar Danbolt.
Audgunn Vilhelmsen arbeider i feltet Rå kunst. Hun har i 2012 blitt antatt til Sørlandsutstillingen med et bilde hun har kalt "Eventyrskogen med engler". Hun har også fått en utstilling på Galleri Lista Fyr, og det er i denne anledning utarbeidet en brosjyre med informasjon om Audgunn Vilhelmsen og hennes kunst.. I 2019 utga Audgunn Vilhelmsen boka sjå!, der Anne Zooey Lind har laget dikt til Vilhelmsen sine bilder. En kunstform møter en annen.
Hennes arbeid med bilder bygger på hele hennes egen utvikling fra barnetegninger fram til voksen kunst. Audgunn Vilhelsen er en av landets viktigste kunstnere som representerer denne kunstarten: https://www.galleri-gulbrandsen.no/aktuelt/audgunn-vilhelmsen
I 2009-2010 presenterte Trondheim Kunstmuseum DE-VE-LO-PE - en kollektivutstilling i samtidskunst der 9 personer med utviklingshemming var involvert. Les mer om DE-VE-LO-PE på våre nettsider.
Andre billedkunstlinker:
Gaia museum
Interact Center
Litteratur
Det er mange som har skrevet om annerledes mennesker, mennesker som ikke har passet inn i normalbetegnelsene. Olav Vesaas og Fjodor Dostojevskij er to kjente forfattere som har gjort det. To blant mange. Temple Grandin, diagnostisert med autisme, er en dame som har overrasket mange med sine bøker.
Men det skrevne ordet har i mindre grad vært personer med utviklingshemming sitt eget uttrykksmiddel. Det å skrive har for mange vært vanskelig, og man har kanskje heller ikke fått tilstrekkelig med hjelp til å uttrykke seg skriftlig. Men det finnes eksempler på at personer med utviklingshemming også kan formidle gjennom å skrive. Både Hanne Mathiassen, Gjermund Jenseg og Marte Wexelsen Goksøyr har bidratt med dikt og prosa i boka Selvbestemmelse. Egne og andres valg og verdier.
Marte Wexelsen Goksøyr er i tillegg til å være skuespiller, også foredragsholder, samfunnsdebattant og forfatter. Hun har gitt ut tre bøker "Jeg vil leve" (2012), Samme hvem vi er (2016), og “Se deg selv” (2024). Boken “Se deg selv” er hennes tredje bok som tar opp tråden fra Marte sin første og andre bok, der hun forteller hvordan det er å ha Downs syndrom, om mobbing, og diskriminering.
Hanne Mathiassen var en norsk forfatter fra Skien. I 1996 ga hun ut diktsamlingen “En bok om livet”, som igjen har blitt til konserten “Sanger om livet”. I 2009 kom en CD basert på boka: “Live er nå”, og i 2012 utga hun sin andre diktsamling “Stille gater”.
Leser søker bok er en allianse som jobber for at alle skal ha tilgang til litteratur. De sørger for at det blir laga tilrettelagte bøker ved å gi støtte til forfattere, illustratører og forleggere. De gir ut en årlig katalog med Bok til alle, og har en egen nettside med søk etter tilrettelagte bøker.
Leseombud -Er en person som innenfor arbeidet sitt sørger for regelmessig lesestunder med høytlesning. Ta kontakt med ditt lokale bibliotek hvis du lurer på om det er leseombudsordning i din kommune.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».