Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I denne artikkelen har vi samlet et utvalg av ressurser i temaet ernæring.
Veileder i ernæringsarbeid i helse og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet har utgitt kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeidet i helse- og omsorgstjenesten.
Oppskriftskortene god og sunn mat er laget av Bærum kommune. De har laget 61 oppskriftskort hentet fra kokebok for alle -fra boller til burritos.
Bok, God mat for kropp og helse. Ernæringsarbeid for mennesker med utviklingshemming er skrevet av ernæringsfysiolog Marianne Nordstrøm og professor Svein Olav Kolset. Boka legger vekt på den brede kompetansen som kreves for å lykkes i ernæringsarbeidet for mennesker med utviklingshemming, med kunnskap om ernæring og helse, diettbehandling, motivasjon og systematikk i arbeidet. Boken drøfter også regler og lover som regulerer arbeidet med å fremme god helse. Et eget kapittel har med ulike eksempler fra praksisfeltet. Hensikten med boken er å bidra til økt kvalitet i ernæringsarbeidet for personer med utviklingshemming.
Videoer, Veien til matgleder, er laget av Sagene frisklivssentral. Videoene går igjennom noen grunnleggende tema om matlaging. Videoene er tenkt å kunne sees enkeltvis, eller i en serie. En kan bruke dem på personalmøter, møter med flere beboere eller i individuell veiledning og opplæring. Man kan ta en video som utgangspunkt for diskusjon og samtale- og man kan f.eks. se videoen om det å lage egg på ulike måter og så koke egg sammen.
Video og oppskrifter. Karde AS har i prosjektet "Kom å se - så godt!" laget flere filmer som viser hvordan man lager mat. Oppskriftene i filmene er fra den lettleste kokeboka «Så godt». Matrettene er varierte og det vises hvordan man lager supper, ulike grønnsaksretter og salater, fisk og kjøttretter, desserter og bakst. Eksempler på hvordan lage sandwich, smoothie og dip er også med. I tillegg vises det hvordan man kan dekke og pynte bord. Filmene viser matlaging på et grunnleggende nivå og tempoet i filmene er langsommere enn i vanlige kokevideoer og hvert trinn i matlagingen vises tydelig.
Ernæringsstrategi, god ernæringspraksis til personer med utviklingshemming, er laget av Bergen kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Vestland (Hordaland). Du kan lese mer om arbeidet deres i artikkelen om ernæringsarbeid i tjenestene til utviklingshemmede i Bergen kommune.
Kostholdsplanleggeren - et kostholdsverktøy fra Helsedirektoratet og Mattilsynet. I planleggeren kan du lage en meny og få informasjon om hva maten inneholder.
Nettressurs om ernæring fra Kompetansebroen. På denne siden finner du videre lenker til nyttig informasjon i temaet ernæring.
Idebank om mat til eldre og personer med utviklingshemming. Nettside fra Helsedirektoratet
Veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, påpeker kommunen sitt ansvar for at ansatte har kompetanse og kunnskap om utviklingshemming og ernæring, og det vises blant annet til hva som bør vurderes kartlagt i ernæringsarbeidet.
Temasider om Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. På sidene ligger det fagtekster som er basert på forskning, gode eksempler fra praksis og andre verktøy som kan være støtte i arbeidet med å innfri krav og anbefalinger om ernæring i Helsedirektoratets veileder.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».