Hopp til hovedinnhold
Hjem Hjem

Søkeskjema

  • Om utviklingshemming
  • Kunnskapsbanken
  • Om NAKU
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Logg inn
  • Hjem
  • >
  • Kunnskapsbanken
  • >
  • Kosthold: E-Læring

Kunnskapsbanken

Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.

  • Tips! Start med å lese artikkelen Om utviklingshemming
Se sektorer

Søkeskjema

  • Arbeid og aktivitet
    • Ordinært arbeid
    • Dagsenter
    • Arbeidsrettede tiltak
    • > Se alle artikler
  • Pårørende og familie
    • Foreldre
    • Søsken
    • Foreldre med kognitive vansker
    • > Se alle artikler
  • Helse og omsorg
    • Rus
    • Habilitering
    • BPA
    • Psykisk helse
    • Helse
    • Ernæring
    • Seksualitet
    • Legemidler
    • Aldring
    • > Se alle artikler
  • Hjem og miljø
    • Boformer
    • Universell utforming
    • Velferdsteknologi
    • > Se alle artikler
  • Kultur og fritid
    • Aktivitetsområder
    • Støttekontakt
    • > Se alle artikler
  • Oppvekst og utdanning
    • Barnehage
    • Grunnskole
    • SFO
    • Videregående opplæring
    • Voksenopplæring
    • > Se alle artikler
  • Tema og fagområde
    • CRPD
    • Diagnose
    • Kriminalitet
    • Kommunikasjon
    • Minoritetsbakgrunn
    • Selvbestemmelse
    • Tvang og makt
    • Livssyn
    • Identitet
    • Ledelse og organisering
    • > Se alle artikler
20. mars 2023 - Ernæring

E-læring om kosthold for personer med utviklingshemming. Mat og Glede

Hva er egentlig god ernæringspraksis? Og hvordan kan du bidra til det der du jobber - uten å tråkke på brukernes selvbestemmelsesrett? 

 

Bilde av forsiden til e-læringsprogrammet Mat og Glede

I dette læreverket finner du alt fra nerdete forklaringer om næringsstoffer og virkestoffer i medisiner, til gode videosnutter om hvordan og hvorfor du skal veilede i god ernæring. Man trenger ikke være ernæringsspesialist for å bidra til sunn matglede. Det er du som møter brukerne i hverdagen som kan gjøre en forskjell ved å være en god rollemodell. Vi vet at et sunt kosthold både kan forebygge sykdom og øke livskvaliteten.

Læreverkets lengde er på ca. 2.5 timer dersom man tar hele. Arbeidshverdagen er hektisk og du vil oppleve at noen temaer er mer relevante enn andre. Derfor kan læreverket også deles opp og tas i bolker. Det viktigste er at studenter innen dette feltet og ansatte som jobber med personer med utviklingshemming får økt ernæringskompetanse der det er behov for det. Ledere kan også benytte deler av læreverket og refleksjonsoppgavene i internopplæring og som tema på fagdager eller personalmøter. Valget er deres.

Forventet læringsutbytte

  • Du vil kunne jobbe mer systematisk med ernæringsarbeid etter å ha gjennomgått læreverket.
  • Du vil få større kunnskap om hvordan riktig mat og ernæring kan gi bedre fysisk og psykisk helse.
  • Du vil få trygghet og evnen til å se flere muligheter i det daglige ernæringsarbeidet.

Tekst og bilde er hentet fra e-læringsprogrammet Mat og Glede. 

 

Del artikkelen:

Relaterte artikler

  • Ernæring: Kostverktøy
  • Utviklingshemming og ernæring: Forskning
  • Ernæring: Litteratur, materiell og nettressurser
  • Ernæring og helse for personer med utviklingshemming
  • E-læring: Dokumentasjon av helsehjelp
  • Matlaging: Filmer om matlaging

Opprett egen bruker

Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».


Opprett brukerLes mer om Min side

Nylig lagt til

24
mar

Ernæring: Kostverktøy

Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon - Helse Midt-Norge har utviklet et program som er til støtte og hjelp også for de som yter tjenester til personer med utviklingshemming. 

Les mer
12
jan

Utviklingshemming og ernæring: Forskning

Hva sier forskning om utviklingshemming og ernæring, og hvilke verktøy og ressurser er tilgjengelig i Norge? Dette kan du lese om i denne artikkelen

Les mer
26
sep

Ernæring: Litteratur, materiell og nettressurser

I denne artikkelen har vi samlet et utvalg av ressurser i temaet ernæring.

Les mer

NAKU

Nasjonalt kompetansemiljø om

utviklingshemming

Olav Kyrres gate 9,

7491 Trondheim Se kart

Telefon: 73 55 93 10

kontakt@naku.no

Følg oss på Facebook

English info

Personvern

Cookies

Tilgjengelighetserklæring for naku.no

 

Ansvarlig redaktør:

Aud Elisabeth Witsø

Redaktør: 

Kim Berge

 

 

NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU og er finansiert via Helsedirektoratet.

© 2023 NAKU