Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Formålet med ledsagerbevis er at ordningen skal være et virkemiddel for å forebygge isolasjon og derved bidra til økt livskvalitet for personer med funksjonshemming. Ordningen med ledsagerbevis omfatter personer med funksjonshemming normalt av minst 2-3 års varighet. Ordningen vedtas og administreres av bostedskommunen, men er gyldig for hele landet de stedene ordningen aksepteres.
Ledsagerbevis er et kort som gir mennesker med funksjonsnedsettelse mulighet til å delta i samfunnet. Kortet skal gi den som ledsager personen med funksjonsnedsettelse gratis adgang til kultur- og fritidsarrangementer og transportmidler som personer med funksjonsnedsettelse ikke ville kunne deltatt på uten assistanse fra ledsager(e). Hvert ledsagerbevis er personlig, og kommunene bestemmer selv om de ønsker å tilby ledsagerbevis.
Les mer om ledsagerbevis på Bufdir sine sider.
Fysisk eller digitalt ledsagerbevis
Kortet kan være fysisk, men fra og med januar 2024 kan kommunen også digitalisere kortet. Selv om digitalt kort vil være en mulighet framover, vil kommunene fortsatt tilby fysisk kort, altså i papir eller plastikk som kan sendes i posten. Ved digitalt ledsagerbevis kan man ha kortet tilgjengelig på mobiltelefonen. Før man kan ta i bruk digitalt ledsagerbevis må kommunen registrere hver enkelt person. Sjekk om din kommune tilbyr digitalt ledsagerbevis inne på ledsagerbevis sine sider. Om man bor i en av disse kommunene , kan man få ledsagerbeviset på telefonen sin eller ved å logge inn på nettet. Se nærmere hvordan du legger inn telefonnummeret ditt inne på ledsagerbevis sine sider.
Veiledende nasjonale retningslinjer
Bufdir har utarbeidet veiledende nasjonale retningslinjer om ledsagerbevis. Der kan du blant annet lese mer om formålet med ordningen, om ledsager og søknaden.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».