Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming som har psykiske lidelser omfattes av de alminnelige reglene i helselovgivningen. Loven skiller ikke på om det er utviklingshemming, psykiske lidelser eller en kombinasjon av dette som utløser rettigheter til bistand. Rettighetene til behandling er regulert i flere lovverk. På denne siden finner du lenker til sentrale lovverk og statlige føringer for psykisk helsearbeid i kommunen og i spesialisthelsetjenesten.
Pasient- og brukerretighetsloven:
Retten til nødvendig helse- og omsorgstjenester i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, psykisk helsevern, er regulert i Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lovens formål er å sikre befolkningen lik tilgang på tjenester av god kvalitet ved å gi pasienter og brukere rettigheter overfor helse- og omsorgstjenesten. Lovens bestemmelser skal bidra til å fremme tillitsforholdet mellom pasient og bruker og helse- og omsorgstjenesten, fremme sosial trygghet og ivareta respekten for den enkelte pasients og brukers liv, integritet og menneskeverd.
Helsedirektoratet har laget en nettside som har samlet forskrifter, rundskriv, veiledere og annet aktuelt som er knyttet til pasient- og brukerretighetsloven. Pasient- og brukerrettighetsloven regulerer også nødvendig somatisk helsehjelp til pasienter som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen. Mer om kap. 4A finnes her.
Helse- og omsorgstjenesteloven:
Helse- og omsorgstjenestene i kommunen reguleres av Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjensteloven). Loven har som formål forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne. Loven skal videre bidra til å fremme likeverd og likestilling, bedre levekår, bidra til selvstendighet, meningsfylt og aktivt liv, sikre tjenestetilbudets kvalitet, samhandling og individuell tilpasning mv.
Helsedirektoratet har samlet forskrifter rundskriv, veiledere m.m. på en egen nettside. Vi vil særlig fremheve "Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten" som viktig for kommunale tjenester.
Helse- og omsorgstjenesteloven regulerer også bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming. Rundskriv om lovens kapittel 9, om bruk av makt og tvang, finner du her.
Psykisk helsevernloven:
Psykisk helsevernloven regulerer psykiske helsetjenester i spesialisthelsetjenesten. Formålet med loven er å etablere og gjennomføre psykisk helsevern på en forsvarlig måte i samsvar med menneskerettighetene og grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper. Det er videre et formål i loven å forebygge og begrense bruk av tvang. Helsehjelpen skal tilrettelegges med respekt for den enkeltes fysiske og psykiske integritet og så langt som mulig være i overensstemmelse med pasientens behov og selvbestemmelsesrett og respekten for menneskeverdet. Forskrift om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern m.m. finner du her.
Forskrift om fastlegeordningen i kommunene.
Fastlegens listeansvar dekker alle allmennlegeoppgaver innen somatikk, psykisk helse og rus for innbyggerne på listen dersom ikke annet er presisert i lov eller forskrift. Fastlegen skal prioritere personene på sin liste foran andre, med unntak av lovpålagte øyeblikkelig hjelp-henvendelser eller andre forpliktelser som er pålagt i medhold av lov, forskrift eller som er avtalt med kommunen.
Veiledere og pakkeforløp i psykisk helse og rus finner du i denne artikkelen
NAKU har utgitt faghefte om psykisk utviklingshemming og psykisk helse- Veiviser til psykiske helsetjenester . Der finner du artikler som setter lovverk og veileder inn i praktiske sammenhenger. Artiklene er skrevet av personer knyttet til Nasjonalt fagnettverk om utviklingshemming og psykisk helse.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».