E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene” for mennesker med utviklingshemming. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Veiledere er et verktøy for kommuner og spesialisthelsetjenesten, de inneholder krav, forventninger og råd for hvordan man skal lykkes. I denne artikkelen viser vi til veiledere og noen utvalgte ressurser knyttet til individuell tilrettelegging av tjenester
Veileder for saksbehandling - God saksbehandling er viktig for at personer som trenger kommunale helse- og omsorgstjenester skal få riktige og individuelle tilrettelagte tjenester. I saksbehandlingsveilederen finner du informasjon om lovbestemmelsene, utredning av behov for tjenester, tildeling og iverksetting av tjenester og informasjon om klage.
Veileder - Gode helse og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Det overordnede målet med veilederen er å bidra til at personer med utviklingshemming og deres familier får leve gode liv i tråd med egne forutsetninger, ønsker og behov. Formålet er å bidra til kunnskapsbasert praksis, riktige prioriteringer, god samhandling og redusert uønsket variasjon i kommunene.
Veileder - Oppfølging av personer med store og sammensatte behov. Veilederen skal bidra til at pasienter og brukere med store og sammensatte behov for helse- og omsorgstjenester får en strukturert og tverrfaglig oppfølging som ivaretar det helhetlige behovet uavhengig av hvilken diagnose og hvilket funksjonsnivå de har.
Veileder - Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator. Veilederen omhandler rehabilitering og habilitering, individuell plan og koordinator. Den inkluderer også læring og mestring. Rehabiliterings- og habiliteringstjenester skal fremme mestringsevne og understøtte pasientens og brukerens innsats for best mulig fysisk, psykisk, sansemessig, kognitiv og sosial funksjonsevne. Målet er best mulig selvstendighet og deltakelse
Veileder - Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten. Det er øverste leders ansvar at alle tjenestemottakere mottar trygge og forsvarlige tjenester. Selv om det er øverste leder som har det overordnede ansvaret for styringssystemet, må også andre i virksomheten sørge for at kravene i styringssystemet følges. Oppgavene i styringssystemet vil ofte være delegert. Hvem som skal gjøre hva vil dermed variere etter hvilke oppgaver som er innenfor virksomhetens ansvarsområde, hvordan virksomheten er organisert og hvordan oppgaver er delegert. Les også: Ledelse og organisering: Lovverk og statlige føringer
Rundskriv - Rett til egen tros- og livssynsutøvelse. I retten til fri religionsutøvelse ligger et vern mot å bli aktivt hindret i sin religions- utøvelse og å bli forfulgt for sin tro og sitt livssyn og retten til like muligheter til å utøve og praktisere tro og livssyn. Du kan lese mer inngående om rettigheter i forhold til tros og livssyn i rundskrivet som Helse- og omsorgsdepartementet sendte til alle landets kommuner i 2009.
Veiledningshefte - Samhandling mellom helse- og omsorgstjenesten i kommunene og tros- og livssynssamfunn. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i samarbeid med Helsedirektoratet utga i 2013 veiledningsheftet. Den som mottar helse- og omsorgstjenester, har også rett til å utøve sin tro eller sitt livssyn – alene og i fellesskap med andre. Heftet gir en god veiledning i hvordan alle som har et delansvar for å sikre at mennesker som mottar helse- og omsorgstjenester kan ivareta dette i praksis.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».