E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene” for mennesker med utviklingshemming. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Personer med utviklingshemming som har rusproblemer omfattes av de alminnelige reglene i helselovgivningen. Loven skiller ikke på om det er utviklingshemming, rusproblemer eller en kombinasjon av dette som utløser rettigheter til bistand.
Kommunen har plikt til å gi bistand etter Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 3-2.
Les mer om lovgrunnlaget i artikkelen Helse og omsorg: Lovverk og sentrale føringer.
Tiltak og behandling av rusproblemer hos personer med utviklingshemming krever kompetanse på flere områder. Det er behov for kompetanse om utviklingshemming, rus- og rusbehandling og eventuelt også kompetanse om psykiske lidelser. Samarbeid mellom fagmiljøene, både mellom kommunale tjenester og mellom tjenester i spesialisthelsetjenesten, er nødvendig. Like viktig er samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjenesten.
I Meld. St. 30 (2011-2012) Se meg! En helhetlig rusmiddelpolitikk, står det at blant annet mennesker med spesielt omfattende hjelpebehov skal ha en ekstra oppmerksomhet når det gjelder rus. Slik vi forstår dette skal også personer med utviklingshemming benytte det ordinære tjenestetilbudet. Men, som det står i meldingen, ved behov skal de vanlige tjenestene suppleres med spesielt tilrettelagte tilbud for mennesker som er særlig utsatt (NAKU 2016).
Dersom det er behov for behandling ut over kommunale tiltak og tilrettelegginger, har personer med utviklingshemming samme rett som befolkningen for øvrig til å få behandlingsbehovet utredet og tilbudt tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelmisbruk. Dette gjelder også om det forekommer psykiske lidelser i tillegg. Tverrfaglig spesialisert rusbehandling er hjemlet i Lov om spesialisthelsetjenester m.m., § 2-1a.
Kapittel 10 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester handler om Tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige. Helsedirektoratet har laget en veileder om tvangstiltak overfor personer med rusmiddelproblemer etter helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 10. Formålet med veilederen er å bidra til riktigere bruk av tvang ved å gi anvisning på hvordan bestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 10 skal forstås, og gi veiledning til den faglige skjønnsutøvelsen ved anvendelsen av reglene.
Kapitel 9 i Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester handler om tvangstiltak overfor personer med utviklingshemming.
Tiltak etter Kap 9 kan benyttes, men vilkårene i loven må være oppfylt og formålet med tiltaket kan ikke primært bare være avrusning og behandling av rusmisbruket. Vedkommendes atferd og mulig vesentlig skade under ruspåvirkning må tas med i vurderingen.
Kapitel 4A i Pasient- og brukerrettighetsloven handler om tvangstiltak etter en vurdering at rusbruken kan medføre alvorlig helseskade.
Gjelder personer over 16 år som mangler samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen.
For mer informasjon om tvangstiltak og aktuelle lovverk, les her
Nyttige ressurser i temaet:
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».