Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet en individuell plan dersom personen selv ønsker det. Individuell plan er brukerens plan. Brukeren har rett til og oppfordres til å delta aktivt i å beskrive behov for tjenester, ønsker og mål som er viktig for brukeren selv i hverdagen og fremtiden.
Rett og plikt til individuell plan og koordinator er nedfelt i:
Formålet med Individuell plan er å:
I Forskrift om individuell plan ved ytelse av velferdstjenester §9, gis det en god oversikt over hva en individuell plan kan inneholde.
Helsedirektoratet har utgitt en veileder om rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator Veilederen viser blant annet til målgruppe, formålet, habilitering og rehabilitering i kommunene, og har et eget kapittel om individuell plan og koordinator. Veilederen har et kapittel som handler om god kvalitet og faglig forsvarlighet innen koordinering, habilitering og rehabilitering. Elementer som faglig innhold, organisering, saksbehandling og samarbeid er faktorer som inngår i vurderingen av hvorvidt tilbudet er forsvarlig. Veilederen bryter deretter dette mer ned i følgende faktorer som er viktig i vurdering av faglig forsvarlighet innen rehabilitering og habilitering:
Mer om veilederen i denne nettartikkelen i kunnskapsbanken.
Et verktøy og en arbeidsmetode
Individuelle planen skal være et verktøy og en metode for samarbeid mellom tjenestemottaker og tjenesteapparatet, og mellom de ulike tjenesteyterne. Det skal til enhver tid være en tjenesteyter som har hovedansvaret for kontakt med brukeren og koordinering mellom dem som yter tjenester til brukeren. Initiativet til å få laget en individuell plan kan komme fra brukeren selv eller pårørende, men hovedansvaret for å utarbeide individuelle planer ligger i tjenesteapparatet.
Informasjonsvideo på Youtube fra Helsedirektoratet.
I filmen møter du Martin som har cerebral parese og en lett utviklingshemming. Koordinerende enhet for individuell plan i bydel Grorud i Oslo har vært kjempeviktig for Martin og familien hans.
En prosess som innebærer samarbeid og samhandling
Den delen av kommunens helse- og omsorgstjeneste eller helseforetaket som brukeren henvender seg til, har en selvstendig plikt til å sørge for at arbeidet med planen igangsettes. Har tjenestemottaker behov for tjenester fra andre tjenesteytere eller etater har disse også en plikt til å samarbeide. En viktig rolle i utarbeidelsen av individuell plan står koordinatoren for. Du kan lese mer om hvilke oppgaver og forventninger som ligger til koordinatorrollen.
Tipshefte som viser til hvordan man praktisk har benyttet individuell plan. Heftet inneholder gode eksempler. Det er primært rettet mot alle tjenesteutøvere som yter tjenester til personer med behov for langvarige og sammensatte tjenester, men kan også være interessant og nyttig for tjenestemottakere og pårørende.
Det er også utarbeidet en brosjyre som gir en kort innføring om retten til individuell plan som i hovedsak retter seg mot brukerne.
Nyttige nettsteder og materiell om individuell plan
Les også hva evalueringsrapporter i Norge viser til i temaet koordinering og individuell plan.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».