Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en ordning som skal bidra til likestilling, likeverd og samfunnsdeltakelse for personer med nedsatt funksjonsevne. Dette inkluderer personer med utviklingshemming, også mindreårige. BPA er lovfestet i helselovgivningen, men er ment som et verktøy som skal sikre mennesker med stort behov for bistand mulighet til å ta ansvar for eget liv og egen velferd.
BPA er en måte å organisere tjenester som omfatter praktisk og personlig assistanse for personer med nedsatt funksjonsevne og som har behov for bistand i dagliglivet. Hjelpen kan gis både i og utenfor hjemmet.
Ansvar i BPA - ordningen:
BPA-ordningen er brukerstyrt, det vil si at brukeren selv er arbeidsleder og påtar seg ansvaret for organisering og innhold av tjenesten. Dette innebærer å være daglig leder for sine egne assistenter. Ved behov kan brukerstyringen ivaretas i samarbeid med en medarbeidsleder. Innenfor rammene av enkeltvedtak om tjenester fattet av kommunen kan arbeidsleder i prinsippet selv bestemme når og hvordan tjenestene skal utføres, samt hvem som skal ansettes som assistenter.
Organisering av BPA kan gjøres på tre forskjellige måter. Kommunen er arbeidsgiver, kommunen har avtaler med private tjenesteaktører om å være arbeidsgiver, eller bruker ivaretar arbeidsgiveransvaret selv og administrerer ordningen. Beslutning på organiseringsmåte ligger til kommunen, men det bør legges stor vekt på brukers mening før beslutning fattes og i utforming av tjenestetilbudet (regulert i Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 og Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-10). Kommunen kan ikke pålegge bruker å være arbeidsgiver.
Uansett organiseringsmåte med henhold til hvem som ivaretar arbeidsgiverrollen, har kommunen det overordnede forvaltningsansvaret for tjenesten. Dette innebærer et overordnet ansvar for at lov og regelverk følges. Det betyr at kommunen har ansvar for at tjenestene skal være forsvarlige jamfør helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 , og overordnet ansvar for forsvarlig arbeidsforhold for assistentene jamfør blant annet arbeidsmiljøloven
Roller i BPA-ordningen
Opplæringshåndboka om BPA fra Helsedirektoratet anbefaler skriftlige avtaler mellom arbeidsgiver og arbeidsleder for å sikre en god oppgavefordeling.
Arbeidsgiver har ansvar for at lov og avtaleverk følges, samt arbeidsgiveransvaret for assistentene. Ansvaret for kontrakter, lønnsutbetaling, pensjoner, ansvaret hvis arbeidsforholdet til assistenten avsluttes mv.
Arbeidsleder har det daglige lederansvaret i ordningen. Ansvar for å følge lov og avtaleverk, definere egne behov, planlegge og organisere timene innenfor vedtakets rammer, gi opplæring til assistentene, lage oppgave- eller arbeidsbeskrivelse mv er noen av arbeidsoppgavene til arbeidsleder. For å ivareta ansvar og arbeidsoppgavene er det viktig med opplæring og veiledning til arbeidslederen.
Medarbeidsleder bistår bruker når vedkommende ikke kan være arbeidsleder helt eller delvis selv. Dette fører til at BPA også kan gis til barn og til personer med utviklingshemming. Ansvar og arbeidsoppgavene til medarbeidsleder er de samme som arbeidsleder. Medarbeidsleder kan være annen person enn verge der det er hensiktsmessig. Et viktig moment for medarbeidsleder er å ivareta brukerens ønsker og behov. Begrepet medarbeidsleder blir benyttet i opplæringshåndboken fra Helsedirektoratet, enkelte leverandører benevner rollen som fungerende arbeidsleder.
Assistent i BPA tjenesten har samme rettigheter og plikter som andre ansatte. En assistent har som regel unntak fra dokumentasjonsplikten etter Helsepersonelloven, det kan du lese mer om i artikkelen BPA: Lovverk og statlige føringer
BPA i Norge:
Opprinnelsen til BPA finner vi i Independent living bevegelsen i USA, der tankegangen er at hvert enkelt menneske skal kunne ta frie valg i sine liv. Bevegelsen har fokus på funksjonshemming som samfunnsskapt diskriminering, ikke som et medisinsk problem.
Helt i starten av 90-tallet fikk Norges Handikapforbund (NHF) midler fra Helsedirektoratet til et prosjekt om BPA. ULOBA som er en ideell organisasjon ble dannet i 1991. BPA- ordningen ble tatt inn i lov i 2000, målgruppe ble utvidet til også gjelde for barn og for personer med utviklingshemming i 2005. BPA ble rettighetsfestet i 2015, dette kan du lese mer om i artikkelen, BPA: lovverk og statlige føringer i kunnskapsbanken.
BPA er omtalt i flere stortingsmeldinger blant annet i Meld. St. 45 (2012 – 2013) Frihet og likeverd- om mennesker med utviklingshemming. Meldinger viser til intensjonen med loven: «bidra til at brukeren får et aktivt og mest mulig uavhengig liv til tross for funksjonsnedsettelsen» Meldingen skriver at bruk av BPA kan føre til at personer med utviklingshemming får færre personer å forholde seg til, som kan medføre økt mulighet for medvirkning, samt økt forståelse for individuelle ønsker og behov.
Offentlig utvalg om BPA
Regjeringen satte ned et offentlig utvalg med hensikt i å foreslå forbedringer om ordningen brukerstyrt personlig assistanse, og å styrke BPA- ordningen. Målet er at personer med nedsatt funksjonsevne skal kunne delta i samfunnet som alle andre. Utvalget overleverte sin rapport til Helse- og omsorgsdepartmentet i desember 2021.
I dette underområdet i NAKUs kunnskapsbank kan du finne mer stoff om BPA i form av lovverk og statlige føringer, BPA og forskning, BPA i bofellesskap, og henvisninger til andre nyttige nettsider.
Helsedirektoratet (IS-2313) Opplæringshåndbok brukerstyrt personlig assistanse BPA https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/960/Opplæringshåndbok-brukerstyrt-personlig-assistanse-BPA-IS-2313.pdf
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62/KAPITTEL_1#KAPITTEL_1
Lov om pasient- og brukerrettigheter https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63?q=pasient%20og%20bruker
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2011-06-24-30?q=helse%20og%20omsorg
Meld. St. 45 (2012 – 2013) Frihet og likeverd- om mennesker med utviklingshemming https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld-st-45-2012--2013/id731249/
Rundskriv I-9/2015 Rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) https://www.regjeringen.no/contentassets/bd58818a87cc4a109a6d29b4d0dc615a/rundskriv_i-9-2015_bpa.pdf
Uloba.no https://www.uloba.no/funksjonshemmedes-likestilling/independent-living/
Videoforedrag av Hans – Jacob Sandsberg Rundskrivet sett fra Helse- og omsorgsdepartementet https://www.youtube.com/watch?v=UTCyPlcZKa4
Andre aktuelle referanser:
Lysø. R (2016) Brukerstyrt personlig assistent Utfordringer eller muligheter? TFoU-notat 2016:102
Munthe-Kaas, B. og Rasmussen L., G. (2009) Ni personer med utviklingshemming viser veien frem til egen bolig. Utgitt av Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og Husbanken
Uloba Independent Living Norge (2017) Mitt liv – mitt ansvar! Ulobas erfaringsrapport om utviklingen av BPA- årsaker, konsekvenser og løsninger. http://www.uloba.no/wp-content/uploads/2018/01/Mitt-liv-mitt-ansvar.pdf
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».