E-læring "Lettere kropp"
Fou-bedriften Karde har utviklet “Lettere kropp”, en e-læring om informasjon knyttet til matvaner, fysisk aktivitet og helserelaterte valg.
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
God helse er knyttet til en rekke faktorer som kan påvirkes av det enkelte individ, familien og andre nærpersoner og skole, arbeid og samfunnsliv. Helse er også knyttet til kostholdet på mange forskjellige måter. Mat er en av de viktigste miljøfaktorene som påvirker helse og mange av disse effektene kommer etter lengre tid.
Det er sjelden man ser akutte effekter av hva vi spiser, unntatt når man får i seg bedervet mat eller mat man eventuelt er allergisk overfor. Maten vår kan fremme god helse om den er sammensatt på en fornuftig og balansert måte og i henhold til de offisielle kostholdsrådene . Helse kan påvirkes negativt med et kosthold som for eksempel inneholder lite grønnsaker og grove kornprodukter og mye sukker og fett. Over tid vil dette gi seg utslag i større risiko for å utvikle overvekt, hjertesykdom eller slag, type 2 diabetes, belastningssykdommer på skjelettet og ulike kreftformer. Mangel på fysisk aktivitet vil kunne forverre sykdomsbildene.
Personer med utviklingshemming har i likhet med befolkningen ellers utfordringer knyttet til helse og ernæring. Mange av utfordringene kan man lede ut av de årlige rapportene som kommer fra Helsedirektoratet, Utvikling i norsk kosthold. Noen forskningsrapporter viser at det er betydelig høyere grad av sykdommer som kan knyttes til livsstil og ernæring i denne gruppen enn i befolkningen generelt. Det er blant annet påvist økt forekomst av:
Flere av disse har ernæringsmessig relevans. I tillegg vil økt levealder i gruppene på sikt gi nye helseutfordringer. En del forhold knyttet til ernæring er spesielle for denne gruppen og stiller andre krav til de som yter tjenester til person med utviklingshemming enn til andre tjenestemottakere. På generell basis er det to store hovedutfordringer i arbeidet med ernæring og helse for denne gruppen.
Personer som også har cerebral parese eller andre muskellidelser, spisevansker og de med lav intellektuell kapasitet (alvorlig eller dyp grad av psykisk utviklingshemming) har økt risiko for å bli undervektige. Dette vil kreve spesiell ernæringstiltak med vekt på energirik mat, mat med rett konsistens for personer med tygge og svelgevansker og også mer krevende tiltak som sonde ernæring. Det er publisert nasjonale retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Retningslinjen inneholder verktøy for å vurdere risiko for underernæring. Retningslinjen anbefaler verktøyet MST (Malnutrition Screening Tool). MST består av to spørsmål, ett om endring i vekt og ett om endring i matinntak.
Hovedproblemet er likevel at de fleste med utviklingshemming har meget høy risiko for å utvikle overvekt eller fedme og for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme. Her finnes det også nasjonale retningslinjer. Disse kan brukes i arbeid med personer med utviklingshemming med det forbehold at spesielle forhold knyttet til ernæringsutfordringer til gruppen som helhet ikke er spesielt behandlet i slike retningslinjer.
I tillegg er det viktig å være klar over de spesielle ernæringsutfordringer knyttet til spesifikke diagnoser som ofte vil kreve spesialkunnskap som finnes ved de nasjonale sjelden sentrene ved Frambu og Senter for sjeldne diagnoser. Det finnes også et eget nasjonalt kompetansesenter spesielt for barn med spisevansker. Spisevansker hos små barn vil i en del tilfelle måtte løses med sonde-ernæring eller gastrostomi (åpning gjennom huden til magesekken). For noen vil dette måtte brukes hele livet, mens andre med alder vil kunne ta til seg føde på naturlig måte. Hos personer med autismespekterforstyrrelser kombinert med utviklingshemming kan ernæringsutfordringer vise seg i form av selektivt kosthold og rigide spisemønstre som kan resultere i feilernæring, men overvekt er rapportert som et problem i denne gruppen også.
Mange unge og voksne personer med utviklingshemming har også psykiske problemer som depresjoner, angst, bipolare lidelser og annet som gjør at de medisineres for dette. En del psykofarmaka påvirker også kroppens regulering av appetitt og aktivitetsnivå. Dette kan for en del føre til at de blir mer stillesittende og at de øker matinntaket. Begge faktorer bidrar til vektøkning. I ernæringsutredninger er det derfor viktig å se på medisinbruk og forholde seg til det når man skal planlegge for et sunt kosthold.
Overvekt for personer med utviklingshemming er problem som mange tjenesteytere og familier møter i dag og det er et stort behov for bedre rutiner, tiltak og oppfølging. Det er bevilget midler til flere kommunale prosjekter som både tar for seg rutiner knyttet til screening av kosthold, opplæring av kommunalt ansatte, konkrete oppskrifter, ernæringsstrategier for gruppen og annet. Noen av disse prosjektene som blant annet omhandler ernæring i habiliteringstjenesten er presentert på Helsedirektoratets hjemmesider og også her i Kunnskapsbanken til NAKU.
Arbeid med overvekt og ernæring har ført til økt fokus på lovverk og retningslinjer blant tjenesteytere. Dette er et krevende felt som flere kommuner nå arbeider aktivt med og noen kommuner har ansatte som har dette som et eget ansvarsområde. Særlig er spørsmål knyttet til Lov om kommunale helse og omsorgstjenester kap. 9 aktualisert. Kapittel 9 har følgende formål:
"å hindre at personer med psykisk utviklingshemning utsetter seg selv eller andre for vesentlig skade og forebygge og begrense bruk av tvang og makt.
Tjenestetilbudet skal tilrettelegges med respekt for den enkeltes fysiske og psykiske integritet, og så langt som mulig i overensstemmelse med brukerens eller pasientens selvbestemmelsesrett.
Ingen skal behandles på en nedverdigende eller krenkende måte."
Tjenesteytere må også forholde seg til kap.3.3 i samme lov hvor det står at ytelse av helse og omsorgstjenester skal fremme helse og søke å forebygge sykdom, skade og sosiale problemer.
I ernæringsarbeid blir det nødvendig med klargjøringer vedrørende forhold knyttet til helse og selvbestemmelse. Det berører direkte hvilken rolle en tjenesteyter skal innta i daglig arbeid om valg og tillaging av sunn og usunn mat. Dette kan ikke overlates til den enkelte tjenesteyter, men er et ansvar som ligger på ledernivå. Her er det også nødvendig med kompetanse på blant annet beslutningsstøtte, tilrettelegging av informasjon, helseutfordringer ved manglende ernæring og lovverket en arbeider innenfor.
Arbeid med ernæring og helse for denne sårbare gruppen må legge betydelig vekt på forebyggende ernæringsarbeid. Dette krever:
Dette arbeidet forutsetter tydelig ledelse som gir klare signaler på betydningen av langsiktig og etterprøvbart ernæringsarbeid. Vurdering av ernæringsstatus vil kreve kompetanse som må bygges opp i tjenesten. Klargjøring av hvem som skal ha ansvaret for ernærings-screening, tilrettelegging og gjennomføring av tiltak og oppfølging av disse blir helt sentralt for at det forebyggende ernæringsarbeidet skal bli en naturlig og selvfølgelig del av tjenester som ytes til både barn, unge og voksne personer med utviklingshemming.
I Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming, påpekes kommunens ansvar for at ansatte har kompetanse og kunnskap om utviklingshemming og ernæring, og det vises blant annet til hva som bør vurderes kartlagt i ernæringsarbeidet. NAKU har utarbeidet Temasider om Helsedirektoratets veileder, Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Kapitel 5 i Temasidene handler om ernæring. På sidene ligger det fagtekster som er basert på forskning, gode eksempler fra praksis og andre verktøy som kan være støtte i arbeidet med å innfri krav og anbefalinger i Helsedirektoratets veileder.
Denne artikkelen er kommet til i et samarbeid med Svein Olav Kolset, professor ved Universitetet i Oslo. Sammen med Marianne Nordstrøm har han skrevet og vært redaktør for boken "God mat for kropp og helse - ernæringsarbeid for mennesker med utviklingshemming".
I NAKU sin kunnskapsbank er det et eget område om ernæring og utviklingshemming. Denne artikkelen er en del av dette området. Her finner du mer om forskning og gode eksempler på godt ernæringsarbeid for personer med utviklingshemming.
Foruten ytterlige artikler i NAKU sin Kunnskapsbank kan følgende være nyttige nettsider/ artikler:
- Helsedirektoratets nettside Ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten
-Helsedirektoratet (2021) Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Nasjonal veileder.
- Livsmedelsverket i Sverige: Nätverket Mat, måltider och intellektuell funktionsnedsättning
-Kolset S, Hope S, Retterstøl K, Nordstrøm M, Iversen P. Securing rights and nutritional health for persons with intellectual disabilities – a pressing challenge. fnr [Internet]. 2018Jun.7 [cited 2019Jan.3];620. Available from: https://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/1268
- Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017–2021)
- Sigrun Hope, Marianne Nordstrøm, Kjetil Retterstøl, Per Ole Iversen, Svein Olav Kolset Retten til et helsefremmende kosthold for personer med utviklingshemning, Tidsskriftet (2018)
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».