Ernæringskartlegging av personer med utviklingshemming
I over 10 år har det vært klinisk ernæringsfysiolog i Sagene bydel, som blant annet er tilknyttet Tilrettelagte tjenester. Klinisk ernæringsfysiolog Kristine Nordkvelle utviklet et eget [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Nasjonal og internasjonal forskning tyder på at personer med utviklingshemming er mer utsatt for å utvikle psykiske lidelser enn befolkningen generelt. Til tross for dette er personer med utviklingshemming underrepresentert når det gjelder utredning, behandling, forskning og fagoppmerksomhet i forhold til sine psykiske lidelser.
De generelle behovene for å kunne ha en god psykisk helse gjelder for alle mennesker. For å kunne oppleve en god psykisk helse er det mange faktorer som spiller inn. En grunnleggende trygghet på seg selv og sin verdi som menneske, at noen er glad i deg og at du er glad i noen, ha tilhørighet og føle mestring i dagliglivet er noen av de sentrale faktorer for å ha en god psykisk helse.
Årsakene til at utviklingshemmede har en større risiko for å utvikle psykiske vansker er sammensatte, men økt genetisk og psykologisk sårbarhet samtidig med at risikoen for mental stress er medvirkende. Behovet for å sette fokus på utviklingshemming og psykisk helsearbeid er derfor stort. Mangel på kunnskap kan blant annet medføre at psykiske lidelser tilskrives personers utviklingshemming og at de derfor ikke får nødvendig oppfølging og helsehjelp for sine vansker.
For å bedre tjenestetilbudet innen psykisk helse er det nødvendig å sikre at de nærpersonene som står for den daglige tjenesteytingen har den nødvendige kompetansen om utviklingshemming og psykisk helse, både når det gjelder forebyggende arbeid og for å avdekke psykiske lidelser. Det er også nødvendig at fastlegen har kompetanse om utviklingshemming og psykiske vansker og at pårørendes erfaringer og kunnskap blir ivaretatt. En god tverrfaglig organisering, og samarbeid både i og mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, må til for å kunne gi gode psykiske helsetjenester for personer med utviklingshemming.
Les mer i artikkelen, Psykisk helse: forskning .
På sidene om psykisk helse i NAKUs kunnskapsbank kan du finne mer stoff om psykisk helsearbeid og om psykiske lidelser i form av forskningsbaserte fagartikler, filmer, hefter, rapporter og lenker til fagstoff. Du finner også henvisninger til andre nyttige nettsteder om temaet utviklingshemming og psykisk helse. Vi har blant annet samlet en oversikt over nasjonale og regionale sentre for rus og psykisk helse.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».