Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
God helse er en viktig del av god livskvalitet. Mennesker med utviklingshemming er ofte inaktive på grunn av nedsatt fysisk funksjonsevne.
Gjennom fysisk aktivitet, fysioterapibehandling, smertebehandling og varme kan livskvaliteten økes. Med bakgrunn i dette gjennomførte NFU, Levanger kommune og ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering i 2012 et prosjekt, "Solgården-Una Aventura" som hadde som målsetting å gi personer med utviklingshemming mulighet til å oppleve nye kulturer, behandling og fysisk aktivitet i trygge omgivelser.
Prosjektets hoveddel var turen til Solgården i Alicante, Spania i perioden 06.-20.03.2012.
Det overordnende målet med prosjektet var å se om kultur- og helsereise fører til økt livskvalitet, og kan brukes som virkemiddel for målgruppen. I tillegg ønsket man å se på tilleggseffekter som mindre fysiske smerter, økt kunnskap om behandlingsmetoder, økt trivsel med bruk av dans, musikk og teater, og til slutt presentasjon av kulturaktiviteter for andre.
En kultur-og helsereise vil utvilsomt gi flere effekter som ikke ble målt her.
NFU og deltakere i prosjektet (prosjektleder/prosjektgruppe/samarbeidsgrupper) kan ha fått bedre kunnskap om hverandre, noe som kan utnyttes i andre sammenhenger.
Den demografiske utviklingen viser at langt flere eldre, demente og også unge funksjonshemmede trenger praktisk bistand de nærmeste årene.
Dette øker behovet for fagfolk innenfor hele helsefeltet. Prosjekter som er både faglig og sosialt vellykkede, kan være omdømmestyrkende og positive for rekrutteringen av helsefagarbeidere.
Målgruppe, deltakere og gjennomføring
- Voksne mennesker med utviklingshemming i Levanger.
- Totom, Rockegruppe i Levanger: Rockegruppa består av voksne utviklingshemmede med bred erfaring fra kulturformidling gjennom Levanger musikk- og kulturskole.
- Totom består av 5 utviklingshemmede og 2 ledere.
- Ansatte: Ansatte er nødvendig for praktisk gjennomføring og for å yte bistand under oppholdet. I tillegg fikk ansatte tilbud om kurs om behandlingsmetoder. Ca.30 personer deltok.
- Levanger videregående skole: Levanger kommune og Levanger videregående skole hadde inngått partnerskapsavtale om praksisplasser.
- StudenterHiNT/Vernepleierutdanningen.
- StudenterHiNT/musikkseksjonen.
Prosjektet startet forsiktig opp i februar 2011 med "En smak av Spania". Der ble planene presentert for aktuelle deltakere med spansk mat, musikk og bilder.
I april ble prosjektet fulgt opp med arrangementet "Viva Espana", og da begynte det virkelig å svinge. Studentene fra musikkseksjonen ved HiNT (Høgskolen i Nord-Trøndelag) var ansvarlige for store deler av kulturinnslagene i samarbeid med ansatte. Det ble en hel dag med teater, musikk, dans, mat og innlæring av spanske gloser. Elever fra Levanger videregående skole (helsefagarbeiderutdanningen) stod for deler av underholdningen, dette som en del av et tett samarbeid med Levanger kommune som praksisfelt.
I forlengelsen av dette kom et lignende arrangement i oktober med innleid salsaband, noe som førte til at det kokte i lokalet.
Foruten disse kulturarrangementene var det viktig å ha god kommunikasjon med pårørende, verger, ansatte og tillitsvalgte. Det ble derfor gjennomført flere informasjonsmøter og planleggingsmøter i forkant av Una-Aventura.
Solgården 06.03.-20.03.12
I forarbeidet til prosjektet ble flere reisemål vurdert og man ønskert å finne en balanse mellom utfordringer og trygghet. Utfordringene er mange, og tryggheten ønsket man å oppnå ved å bruke et ferie- og helsesenter som har bred erfaring med målgruppen, der infrastrukturen var på plass ved ankomst. Solgården arrangerte både reise og opphold, og alle deltakere kunne konsentrere seg om innholdet i turen.
Reisen startet grytidlig, mørkt og kaldt fra Levanger. Med buss gikk ferden til Værnes lufthavn hvor deltakerne helt uten problemer fikk en utmerket flytur til Alicante.
Gjennom tidligere observasjonsbesøk, og seinere kontakt med Solgården ble det lagt opp til et omfattende program.
Av programmet kan følgende nevnes:
· Kultur- og reise opplevelser til Villajoyosa, Altea, Guadalest og andre nærliggende områder.
· Institusjonsbesøk til senter for funksjonshemmede.
· Safari
· Konserter på skole, institusjon og Kultursenter
· Strandaktiviteter og shopping.
· Fysisk aktivitet i friluftsløyper og fritids- og sansepark.
· Konserter, danseforestillinger og konkurranser på Solgården.
· Workshop i pantomimeteater.
Totom
Et av programmets høydepunkt var Totom.
Totom, det egne og medbrakte rockebandet var sammen med sine ledere fra musikk- og kulturskolen i aktivitet hele første uka. Det ble gjennomført konserter på institusjoner, Den norske skole, Kultursenter og ikke minst flere ganger daglig på Solgården. Det var viktig for alle, ikke bare å motta, men også formidle noe av det man er god på. Det kan trygt sies at det kokte blant publikum ved flere anledninger.
Resultater og vurderinger
Tilbakemeldingene fra deltakere og pårørende har vært postive, prosjektleder Kjell Hugo Dybwik har ikke fått noen negative tilbakemeldinger og det er ytret ønske om flere lignende prosjekt.
Ansatte har i et enkelt spørreskjema blitt stilt totalt 12 spørsmål vedrørende planlegging og gjennomføring.
I tillegg har ansatte i grupper evaluert selve turen. Besvarelsene er positive, men har også klare svakheter som: bemanning og sårbarhet ved sykdom, og at deltakere med store bistandsbehov fikk mye oppmerksomhet, noe som førte til at andre fikk dertil mindre.
Una Aventura, kultur- og helsereise ble gjennomført slik man hadde håpet, ønsket og planlagt. Når så mange personer med så vidt forskjellige behov er sammen må det nødvendigvis bli justeringer underveis.
Ifølge prosjektleder Dybwik ble hele prosjektet noe mer enn en reise til Spania: "Vi fikk en uforglemmelig tur, men i tillegg totalt to år med mange aktiviteter, flotte bisamarbeidsprosjekt og sterke ønsker for framtiden. Prosjektet er avsluttet, og vi har ikke planer om direkte oppfølging. Kultur og helse er viktig, derfor skal vi fortsette med det i en eller annen form".
Rapporten "Solgården- Una Aventura" i sin helhet finner du som pdf-fil under.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».