Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Lillestrøm har etter kommunesammenslåingen jobbet målbevisst med å inkludere frivillige organisasjoner for å skape bedre kultur- og fritidsaktiviteter for personer med utviklingshemming – og for bedre å tilrettelegge hverdagen deres.
Lillestrøm kommune satser på frivilligheten. Det skjer gjennom samarbeid innen flere tjenesteområder i kommunen. Aktiv fritid, som er støttekontakttjenesten i kommunen, er én av tjenestene som spesielt jobber opp mot frivilligheten. Tjenestemottakerne er fra 8 til 80 år.
Tilbudet i Aktiv fritid er delt. Det retter seg på den ene siden mot brukere under 18 år med egne vedtak og egne tilbud. På den andre siden finnes tilbudene for dem over 18 år. Kommunen har flere grupper for voksne enn for ungdommene. Men for de under 18 år vokser nå tilbudet, og det blir stadig flere grupper.
Overfor den yngre gruppen samarbeider kommunen med de ordinære fritidsklubbene, og målet er å inkludere brukerne så langt det lar seg gjøre i klubbenes ordinære tilbud. På grunn av koronautbruddet har kommunen ennå ikke kommet ordentlig i gang med dette arbeidet.
Inkludering
– Vi er ennå i startgropen med dette arbeidet, men vi åpner nå to store, kommunale fritidsklubber. Der vil vi blant annet satse på e-sport og gaming. Vi ser at dette er noe våre brukere under 18 år er veldig interessert i, og det gjelder også de ordinære brukerne av fritidsklubbene, forteller Ellen Magrete Graarud, fagleder i Aktiv fritid.
– Det er den veien vi går. Vi ønsker mest mulig inkludering.
Graarud understreker imidlertid at det fortsatt vil være behov for noen særskilte grupper. Det skjer da i samarbeid med Frivilligsentralene og fritidsklubbene.
– For disse gruppene snakker vi om aktiviteter som brettspill, Nintendo, lage mat eller gå ut og spille fotball og frisbee. Det kan også være minigolf, bowling eller kino, men vi prøver å holde kostnadene nede, bemerker hun.
For noen av ungdommene er det vanskeligere med inkludering. De kan ha sammensatte utfordringer hvor det er problematisk å delta i det ordinære tilbudet. Det kan for eksempel være personer med Asperger eller autisme, der det ofte kan følge med angst for å være sammen med mange. Ved to av de kommunale og ved en av de private fritidsklubbene, får disse ungdommene låne lokalene på kveldstid. Da får de være der alene sammen med en støttekontakt.
Graarud legger til at det har vært utfordrende å samarbeide med frivilligheten og samle deltakerne i år, både på grunn av koronaen og fordi en har måttet koordinere arbeidet i den nye storkommunen. Inkluderingsarbeidet har begynt, men det har ennå ikke slått ut i full blomst, rett og slett fordi det ikke har vært mulig å gjennomføre arrangementer.
– Velvilligheten er til stede i stor grad, selv om vi ikke er kommet ordentlig i gang etter koronaen, sier Graarud.
Satser på de frivillige
Etter kommunesammenslåingen mellom kommunene Fet, Sørum og Skedsmo er Lillestrøm blitt en stor kommune med 88.000 innbyggere. Elisabeth Antonsen, fagleder og koordinator i Bo- og miljøtjenestene, bekrefter at samkjøringen av de tre tidligere kommunene har vært mer utfordrende enn forutsatt i og med at sammenslåingen falt sammen med koronautbruddet.
Kommunens satsing på å bruke frivillige i tilretteleggingen av fritidsaktiviteter skjer på flere fronter. Ved Frogner ungdomsskole er det opprettet et eget valgfag om frivillighet, og som en del av faget skal elevene ha et visst antall timer ute blant frivillige lag og foreninger. Det har også vært snakk om at elevene skal få være med og planlegge aktiviteter for utviklingshemmede.
– Tidligere har det vært en del samarbeid med det som sikkert er standard i de fleste kommuner, som Rotary og Lions, som har gitt litt pengestøtte. De har også stilt opp og arrangert for eksempel klubbkvelder eller fester, sier hun. Disse har imidlertid vært lukket under koronaen.
I tidligere Skedsmo kommune var brukerrådet opptatt av å få på plass flere fritidsaktiviteter, spesielt ble det etterlyst aktiviteter i helgene. Ifølge Antonsen var tjenestemottakerne veldig fornøyd med tilbudet i hverdagene der aktiviteten var høy.
Ser helheten bedre
Antonsen forklarer at før kommunesammenslåingen samarbeidet Bo- og miljøtjenesten og Aktiv fritid om de samme tjenestemottakerne, men ikke nødvendigvis om de samme oppleggene. Det har storkommunen blitt mye flinkere til, ifølge henne.
– Vi har begynt å se mer helhetlig på tilbudet. Før var samarbeidet kanskje mer lån av lokaler eller lån av biler, og litt praktiske ting, forteller hun.
– Vi ønsker å bli bedre på å få med de frivillige. Vi har startet opp flere aktiviteter som vi etter hvert tenker at skal driftes i samarbeid med frivillige. Det er mye kompetanse i kommunen om hvordan en skal inkludere frivilligheten. Denne kompetansen vil vi benytte oss av.
Graarud understreker at tilbudene ikke kan gjøre seg avhengig av de frivillige for eksempel ved at en frivillig ikke kan en dag. Driften i bunn – og stabiliteten – må kommunen selv ta hånd om.
– Det er noe annet å være med på et arrangement som frivilligheten selv kjører, enn når vi inviterer dem inn. Det er en ny måte å samarbeide og tenke på. Det er jo ikke meningen at de skal gå inn og gjøre kommunale oppgaver, presiserer hun.
Graarud legger til at for de eldre gruppene er det ikke snakk om å innlemme aktivitetene i det ordinære tilbudet, rett og slett fordi det ikke finnes fritidsklubber for de voksne. Istede sambruker kommunen aktivitetssentrene. Kommunen samarbeider også med Norges jeger- og fiskerforbund, som kan ta med grupper av deltakere ut på for eksempel kanotur, harejakt eller isfiske. I tillegg har kommunen et samarbeid med lokale motorklubber.
Flere helgeaktiviteter
For de over 18 år er planen å starte opp flere aktiviteter, blant annet det som kalles lørdagsklubben. Det er ansatte fra ambulerende miljøtjenester og tilrettelagt arbeid som holder i arrangementet, som vil være et åpent hus.
Det forteller Anna Bryngelhed Berg, fagleder og koordinator i Bo- og miljøtjenester. Hun peker på at brukerrådet, som før nevnt, spesielt etterlyste flere aktiviteter i helgene. Som et ledd i dette, er det også startet opp søndagsturer. Begge aktivitetene har oppstart ved Lillestrøm stasjon for at det skal være enklest for alle å kunne være med.
– Vi er blitt mer og mer opptatt av å skape møtepunkter og bygge nettverk. Nå kan de blant annet møtes på Laake kafé. Også flere av aktivitetssentrene har flyttet inn i nye lokaler.
Les mer om brukerråd i Skedsmo
Kompetanseheving
Allerede i 2018, før sammenslåingen, begynte de tre kommunene å samarbeide om fritidsaktiviteter. Et felles kompetanse- og innovasjonsprosjekt resulterte i boken «Fritidsaktiviteter med assistanse for voksne utviklingshemmede». Det er en bok ment som inspirasjon for alle som arbeider med personer som trenger et tilrettelagt fritidstilbud. Den viser hvordan en kan styrke tjenestemottakernes ressurser.
– Vi har tenkt å bruke refleksjonsgrupper som metodikk for å iverksette boken i kommunen. Vi kommer til å ha to pilotgrupper i oppstarten, én med ledergruppen og én med ansatte, forteller Bryngelhed Berg.
– Ønsket er at flere skal reflektere over det å involvere frivilligheten, hvordan en skal utforme aktiviteter, over etiske dilemmaer og hvordan få mer brukermedvirkning. Alt arbeidet bygger på menneskerettskonvensjonen.
For Lillestrøm kommune er dette et kompetansehevingstiltak rettet mot fritidsaktiviteter og frivillighet. Deltakerne kommer fra bemannede boliger, avlastningen og ambulerende miljøtjenester, samt arbeid og aktivitet. Gruppene skal jobbe seg gjennom boken over fem måneder. At prosjektet er forankret i ledelsen er viktig, ellers er erfaringen at ting gjerne faller fra hverandre.
Les også: Fagbok og podkast om bistand til fritidsaktiviteter
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».