Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Den norske turistforening (DNT) arrangerer tilrettelagte turer for personer med utviklingshemming flere steder i landet. I denne artikkelen kan du lese om tilbudet i DNT tilrettelagt Bergen, Romsdal og Vestfold.
DNT tilrettelagt er paraplynavnet for arbeidet DNT gjør for at friluftslivet skal være tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelse. DNT arrangerer turer og aktiviteter, og jobber for mer tilgjengelige DNT hytter.
DNT tilrettelagt tilbyr mange ulike typer turer og aktiviteter, drevet av lokale DNT foreninger og turlag. Dags- og kveldsturer og overnattingsturer, i bynære områder og på fjellet. For alle aldersgrupper og tilrettelagt for personer med utviklingshemming og for andre med funksjonsnedsettelser. Videre kan du lese om DNT tilrettelagt Romsdal, Vestfold og Bergen.
DNT tilrettelagt Romsdal
I Molde startet Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede (FTU) opp i oktober 2016, og har fått ord på seg for å være en «suksesshistorie» med ca. 40 turer og 3500 – 4000 deltakere fra oppstart og fram til 2020. Samarbeid mellom DNT Romsdal, Høgskolen i Molde, kommuner og andre organisasjoner har vært vesentlig for å etablere og gjennomføre tilbudet. I tillegg til dette samarbeidet har studentene sin innsats som frivillige turverter vært viktig. FTU har skiftet navn og heter nå DNT tilrettelagt Romsdal. Les mer deres facebook side. Alt som skjer i DNT Romsdal er basert på frivillig innsats.
NRK har laget en reportasje fra et arrangement på Hollingsholm gård, i Aukra kommune. Her er det et mangfold av dyr og aktiviteter som passer for alle.
DNT Romsdal og Høgskolen i Molde har i samarbeid med fotograf Benjamin Werner laget tre videoer til inspirasjon for aktivitet og friluftsliv. Filmene er laget under covid og det er derfor begrenset med deltakere med på tur. Filmen under er fra en fisketur til Julbøen der deltakerne prøver fiskelykken i havet. Her har de selskap av Håvard Wiggen fra Norges Jeger- og fiskerforbund.
Du kan også se film fra tur i fjæra sammen med en biolog , og film fra gårdsbesøk.
Resultater fra rapporter og forskningsprosjekt
DNT Romsdal, Møreforskning og Høgskolen i Molde har gjennomført et forskningsprosjekt for å beskrive oppstart, turtilbud og samarbeid om Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede (FTU) Molderegionen. Sentrale forskningsspørsmål var: Hva tror arrangørene er suksesskriterier og hvordan stemmer dette overens med brukernes opplevelse av tilbudet?
Hovedmålet for prosjektet var å styrke og videreutvikle FTU basert på erfaringer fra tilbudet i Molderegionen. Prosjektet hadde følgende delmål:
Viktige funn var knyttet til betydningen av studentenes innsats som frivillige. Studentene bidro til å skape forutsigbare og sosiale aktiviteter. Et suksesskriterium knytter seg til turtilbudet som sosial møteplass og fellesskap. Kombinasjonen av nye og kjente aktiviteter og turmål bidro til at mange kunne oppleve mestring på turene. Det var også en erfaring at valgfrihet og avslappet stemning la et godt grunnlag for inkludering og fellesskap. Forskningsprosjektet er oppsummert i denne presentasjonen. Den viser også hvordan et papirbasert opplegg for evaluering av turene blir utviklet til et elektronisk evalueringsopplegg. Brukerne av turtilbudet var involvert i dette utviklingsarbeidet.
En av hovedkonklusjonen i rapport om oppstart og drift av FTU i Molderegionen, perioden 2016 til 2019, slår fast at samarbeid mellom ulike aktører var viktig i både oppstart og drift av turtilbudet. Friluftsliv, turer og aktiviteter ble en sosial møteplass viser en rapport som er bygget på intervju med ledsagere og pårørende til turdeltakere. De formidler betydningen av forutsigbarhet, planlegging, og inspirerende turverter som viktige suksesskriterier. I intervjuene kom det også fram hvor viktig det var med ulike aktiviteter og mulighet for å møte andre i en uformell og trivelig sammenheng.
Kontaktinformasjon DNT tilrettelagt Romsdal
Det er også skrevet bacheloroppgaver om FTU både på Høgskolen i Molde, og på NTNU. Interesserte kan ta kontakt for å få tilgang til disse oppgavene.
Kontaktperson: Anne Botslangen, førsteamanuensis Høgskolen i Molde Anne.Botslangen@hiMolde.no
DNT tilrettelagt Vestfold
DNT tilrettelagt Vestfold består av DNT Tilrettelagt Larvik, FTU Sandefjord, FTU Tønsberg, FTU Horten og FTU Holmestrand. De faste turene som arrangeres rundt om i Vestfold har ingen påmelding. Her er det bare å møte opp. Selv om turene har en varighet på ca 2,5 timer, er det ikke et krav om at man er til stede i hele denne perioden. Man trenger heller ikke bare holde seg til turer i det området man tilhører, bli også med på turer andre steder i Vestfold.
I løpet av året arrangeres det tre camper, dette er en vintercamp, en sommercamp og en høstcamp. Under alle tre campene kan deltagerne velge å overnatte under hele eller deler av helgen, alternativt komme på dagsbesøk og være med på aktivitetene.
Sommerturene foregår på fjellet, og her en varighet på fire dager. DNT tilrettelagt Vestfold har hatt turer hvor vi bor på en hytte, og turer hvor vi går fra hytte til hytte.
På YouTube kanalen DNT Tilrettelagt Vestfold ligger det filmer fra sommerturene til Snøhetta og Hardangervidda. Under kan du se musikkvideo, Gjengen på tur, laget av DNT tilrettelagt Vestfold.
På Facebook finner du mer informasjon om DNT tilrettelagt Vestfold.
Kontaktinformasjon DNT tilrettelagt Vestfold
Kontaktperson for DNT Tilrettelagt Vestfold er Thore Borg thore.borg@dnt.no
DNT tilrettelagt Bergen og Hordaland turlag
I Bergen arrangerer de tilrettelagte aktiviteter gjennom friluftstilbudet "Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede" (FTU). Tilbudet er åpent for alle som ønsker å delta, men er spesielt tlrettelagt for personer med utviklingshemming, deres familie, venner og støtteapparat.
Deres mål er å skape en felles arena gjennom aktiviteter som er tilrettelagt for alle funksjonsnivåer, og ikke minst at man har en god opplevelse ved turene og arrangementene. De tilbyr utendørs aktiviteter året rundt for alle aldersgrupper, og overnatting på våre turistforeningshytter i Bergsdalen, Stølsheimen, Hardangervidda, Loen og Folgefonna. De arbeider for et enkelt og naturvennlig friluftsliv, samt at flest mulig skal få muligheten for gode naturopplevelser.
På DNT har de en side som heter aktivitetskalender, der kan man huka av for det som passer, blant annet type aktivitet, vansklighetsgrad, varighet, og et alternativ som heter passer for. På den sistnevnte kan man velge utviklingshemming, og da får man opp ulike forslag til turer og arrangemeneter som kan være tilrettelagt å delta på.
Kontakt administrasjonen i Bergen og Hordaland turlag
For generelle henvendelser kan du sende mail til bht@dnt.no, eller ringe Tursenteret på tlf. 55 33 58 10. Daglig leder er Merete Lien Yndestad, merete.yndestad@dnt.no
Friluftsliv tilrettelagt for personer med utviklingshemming, Bergen sin facebook side.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».