Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Fritid med Bistand (FmB) er i dag den eneste kjente metode som synliggjør hvordan en systematisk kan arbeide for å bistå enkeltmennesker i deres inkluderingsprosess på kultur- og fritidsarenaen. Metoden er strukturert gjennom seks trinn for å sikre progresjon inn i en selvvalgt fritidsorganisasjon: 1. Informasjonsmøte, 2. Kartlegging av ønsker og drømmer, 3. Kartlegging av fritidsaktiviteter, 4. Valg av fritidsaktivitet, 5. Finne tilrettelegger, 6. Oppfølgning og evaluering.
Fritid med bistand, en metode
Fritid med Bistand (FmB) er en varemerkebeskyttet metode i sosialt arbeid som har sitt teoretiske fundament knyttet til normalisering og empowerment. Et perspektiv som her kan forstås som en prosess hvor mennesker bygger opp evne til å handle på egne vegne, og på denne måten styrke selvbildet sitt.
Kommunene utfordres til å legge til rette for alle som trenger støtte til å delta på kultur- og fritidsarenaen gjennom den lovpålagte støttekontakttjenesten. Når norsk sosialpolitikk legger så stor vekt på å gi muligheten for at alle skal få delta på selvvalgte kultur- og fritidsaktiviteter, handler dette om at ikke alle har like muligheter til selvrealisering av ønsker, behov og kanskje drømmer (Midtsundstad 2005). Fritid med Bistand er utviklet som en metode for å synliggjøre en arbeidsprosess hvor en ansatt i kommunen eller en frivillig organisasjon, som arbeider etter metoden, og et sentralt medlem i en utvalgt fritidsorganisasjon, kan samarbeide og utfylle hverandre for å nå målene som defineres av den enkelte som trenger støtte i sin inkluderingsprosess (Midtsundstad 2013).
Deltakelsen i en fritidsaktivitet handler om så mye mer enn å synge, danse, dykke, spille sjakk osv. For de fleste av oss er fritidsaktiviteten en møteplass hvor en treffer andre som er interessert i det samme som seg selv, en eller flere ganger i uken. I vårt samfunn velger ingen mennesker i absolutt frihet, de fleste velger ut ifra det som er vanlig og ansett som akseptabelt. Utvalget av organisasjoner i nærmiljøet, kostnaden for å drive aktiviteten og tidspunkt for når medlemmene møtes, er eksempler på andre forhold som for mange kan være avgjørende for et aktivitetsvalg.
Når en skal bistå enkeltpersoner i sin inkluderingsprosess kreves en fleksibilitet som gir rom for å samarbeide på fritidsorganisasjonens vilkår. De ansatte som arbeider etter metoden har en viktig rolle som bindeledd mellom den som søker støtte for å kunne bli del av en fritidsaktivitet, og den aktuelle organisasjonen. Når det danses salsa på en av byens utesteder i regi av en danseklubb søndag kveld eller en bowlingklubb har treninger for ungdom en bestemt dag i uken, er dette tidspunkter som en må forholde seg til. For mange sentrale medlemmer i fritidsorganisasjoner er det også best å ta telefoner og møter utenfor deres arbeidstid. Ansatte som skal arbeide etter metoden Fritid med Bistand bør ta slike hensyn for å synliggjøre at en ønsker å samarbeide på deres premisser. Tillit, mestring og selvoppfatning er begreper som har vært med på å gi kunnskap som gir innsikt i inkluderingsprosesser.
Les mer om fritid med bistand på FmB sine sider.
Les også artikkelen, kultur og fritid: forskning
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».