Økt selvstendighet med digital hjemmeoppfølging
I Miljøarbeidtjenesten i Bydel Grünerløkka gir de blant annet digital bistand og veiledning til personer med utviklingshemming og autismespekterforstyrrelser (ASF) ved bruk av velferdsteknologi. [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Statistisk sentralbyrå (SSB) ga ut i 2016 rapporten, «Hjemmetjenestens målgrupper og organisering» der de gjennomgikk ca. 3000 kommunale virksomheter innen hjemmetjenester i den hensikt å få mer kunnskap om hjemmetjenestens målgrupper, organisering og utgiftsføring for ulike målgrupper.
Formålet med kartleggingen av hjemmetjenesten er femdelt:
Den målgruppen som flest virksomheter retter sine tjenester mot, er personer med utviklingshemming. Samlet sett var 45 prosent av virksomhetene i hjemmetjenesten rettet mot denne målgruppen, eventuelt i kombinasjon med andre målgrupper. En tredjedel av alle hjemmetjenestevirksomhetene har kun utviklingshemming som målgruppe. En annen målgruppe som er tilknyttet mange virksomheter, er personer med psykiske lidelser. Denne målgruppen er ofte kombinert med målgruppene utviklingshemming eller rusproblemer. Selv om eldre hjemmetjenestebrukere er mange, har virksomhetene i mindre grad disse som eneste målgruppe.
Organisasjonsmessig viser kartleggingen at :
I analysen av målgrupper i hjemmetjenesten viser SSB til følgende:
Siden hjemmetjenesten er et så stort område, melder mange kommuner om behov for å kunne splitte regnskapsfunksjonen på målgrupper. Spesielt for større kommuner er det viktig med mer treffsikker kunnskap om ressursbruk på ulike målgrupper, slik at en ved sammenligning mellom kommunene kan finne beste praksis i forhold til ulike målgrupper, både når det gjelder kvalitet og effektiv bruk av tilgjengelige ressurser. Når det gjelder regnskapsføring, viser rapporten at mange kommuner regnskapsfører mer detaljert enn det som pålegges. Flertallet av kommunene (utenom de store) ser imidlertid ikke behovet for en mer detaljert regnskapsføring enn dagens standard. SSB viser til at beregning av ressursbruk gjennom årsverk og utdanning kan være et enklere alternativ å utforske før en eventuelt innfører et mer detaljert regnskap.
Abrahamsen, D., Allertsen, L. og Skjøstad, O.: "Hjemmetjenestens målgrupper og organisering", Rapport 2016/13. SSB
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».