E-læring om personlig hygiene
FoU-bedriften Karde har utviklet e-læringen “Personlig hygiene”. E-læringen er utviklet for personer med utviklingshemming med støtte fra Stiftelsen Dam, og tar blant annet for seg temaer slik som [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
På denne siden har vi samlet opplæringsmateriell, brosjyrer, e-læring mv i temaene lindrende omsorg, behandling og sorg for personer med utviklingshemming. Dette materialet kan være til hjelp i arbeidet sammen med personer med utviklingshemming.
Opplæringshefte for ansatte; Lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming. Dette opplæringshefte er laget av Hamar kommune og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Hedmark.
Opplæringshefte inneholder grunnleggende informasjon om hva lindrende omsorg og behandling er og hvordan den kan gis, det vises til litteratur gjennom kildehenvisning underveis for fordypende kunnskap. Kapitlene avsluttes med spørsmål som kan danne grunnlag for refleksjon
E- læring; Lindrende omsorg og behandling til mennesker med utviklingshemming Dette e-læringskurset er utviklet av USHT Hedmark. Kurset går over seks moduler inneholder grunnleggende informasjon om hva lindrende omsorg og behandling er, og hvordan den kan gis. Målet med kurset er at både faglært og ufaglært helsepersonell som jobber innen tjenesten for mennesker med utviklingshemming skal få økt sin kompetanse innen lindrende omsorg og behandling.
E-læringskurset er tilgjengelig for kommunalt ansatte på KS læring. Er du ikke ansatt i en kommune som har tilgang til KS læring så kan du logge inn som gjestebruker.
Temaside; Opplæringsfilmer om smerte og hvordan bruke smertekartleggingsskjemaet MOBID-2. Som en del av arbeidet til USHT Hedmark som resulterte i opplæringshefte og e-læring omtalt overfor har de også samarbeidet med Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Høgskulen på Vestlandet utarbeidet en temaside om smerter og smertekartlegging.
Brosjyre; Å dele en sorg - Når pårørende med utviklingshemming møter alvorlig sykdom og død. Brosjyren er laget av Kreftforeningen og utgitt i 2004. Brosjyren tar for seg ulike uttrykk for savn og sorg hos mennesker med utviklingshemming, og hvordan vi kan hjelpe.
Når savn og smerte rammer, er behovet for å dele en sorg like sterkt til stede hos en pårørende med utviklingshemming som hos andre sørgende. Brosjyren handler om at mennesker med utviklingshemming får være delaktige under en sykdomsfase, får ta avskjed med den døde og får hjelp til å bearbeide sorgen i etterkant. Målet med sorgarbeidet er ikke at de skal glemme den avdøde. Målet er at de skal leve med en sorg og et savn, men ikke i en sorg.
Brosjyre; Når noen er død. Brosjyren er utgitt av Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse i 2006, revidert i 2019. Heftet er laget for pårørende med utviklingshemming når de møter alvorlig sykdom og død.
Veileder fra prosjekt i Søndre Land kommune 2012 - 2015, Borte bra - hjemme best. Om våre møter med mennesker med nedsatt funksjonsevne i livets sluttfase.
Nasjonal faglig retningslinje - Helsedirektoratet har laget retningslinjen Palliasjon til barn og unge . Mandatet for retningslinjen er å utvikle anbefalinger som bygger på anerkjente og kunnskapsbaserte tiltak og metoder. Målet med retningslinjen er å sikre god og total omsorg til barn og unge med livsbegrensende /livstruende sykdommer og deres nære familie.
Nasjonal faglig råd. Helsedirektoratet har laget faglig råd om Lindrende behandling i livets sluttfase. Disse nasjonale faglige rådene omhandler lindrende behandling i livets sluttfase til personer over 18 år, uavhengig av diagnose. Med livets sluttfase menes her de siste uker, dager og timer. De faglige rådene belyser også involvering av og støtte til pårørende i denne fasen.
Annet materiell:
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».