Tilrettelagt sykkel som aktivitet
Sykkel kan være en god arena for fysisk aktivitet for alle mennesker, samtidig kan det å sykle være en utfordring for noen personer med utviklingshemming. Informasjon om aktivitetshjelpemidler kan [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I denne artikkelen har vi omtalt ulike former for aktivitet, og du vil finne lenker til nyttige ressurser i temaet.
Fysisk aktivitet
I Norge har særlig helsesportsentrene på Beitostølen og Valnesfjord bidratt til å utvikle metoder og spennende innfallsvinkler for fysisk aktivitet, også om man har en nedsatt funksjonsevne. Beitostølen har ulike emnekurs man kan delta på, blant annet; “Aktiv i rullestol”, og opphold for voksne med muskelsykdom. Beitostølen har også en oversikt over aktivitetstilbud som de tilbyr. Det samme gjelder Norges Idrettshøgskole hvor man driver både med forskning og kursvirksomhet.
Norges Idrettsforbund (NIF) har en nasjonal side om idrett for personer med nedsatt funksjonsevne. Der finner du nyttig informasjon om blant annet aktivitetshjelpemidler, klassifisering, aktivitetsmateriell og linker til andre nyttige sider. Ca 12.000 aktive medlemmer med funksjonsnedsettelse er registrert i Idretts- Norge, blant disse utgjør personer med utviklingshemming en stor andel. Idrettene som har flest utøvere med utviklingshemming er svømming, håndball, fotball og boccia. Norges idrettsforbund har en egen side med oversikt over de 55 særforbundene som er medlemmer av NIF. Her kan man finne informasjon om alt fra Norges bandyforbund til Norges svømmeforbund. Det er mange forskjellige idretter man kan være med på, og det er opp til hva den enkelte selv ønsker å holde på med som er avgjørende.
Les også artikkelen i kunnskapsbanken, organisert idrett for personer med utviklingshemming
Friskis og Svettis har 43 idrettslag i Norge, og finnes fra Hammerfest i Nord til Kristiansand til Sør. Friskis finnes også i utlandet. Les mer om paraidrett hos Friskis idrettslag.
Dans
Å synge, spille et instrument, danse på fest eller for trimmens skyld, være med i teater- eller revylag eller tegne og male, er kilder for både rekreasjon og kommunikasjon. Det er populært å treffe andre på dansegulvet, det arrangeres dansegallaer som er viktige sosiale arenaer ved siden av at man får gleden av å anvende dansefoten. Dans har alltid vært en viktig komponent i sosiale sammenhenger. Men dans kan også utøves på profesjonelt nivå, og som terapi. Også for den som sitter i rullestol er dans en fin måte å bevege seg etter musikk på. Norges Danseforbund oppfordrer på sine hjemmesider om å arrangere kurs for personer med utviklingshemming. Det finnes også andre danseskoler som arrangerer kurs i dans for denne gruppen spesielt.
Lenke til Norges Danseforbund. Les også om paradans.
Ski
Norges Skiforbund har en egen side om ski for personer med nedsatt funksjonsevne og de har informasjonsside om personer med utviklingshemming. De ønsker å tilrettelegge for bedre skiaktiviteter for personer med utviklingshemming, både i langrenn og alpint. De påpeker at det er viktig at aktiviteten forankres lokalt i den enkelte klubb for den jevne ukentlige treningen. Forbundet sentralt ønsker å invitere til to landsdekkende samlinger i året, barmark og snø. Dette for å skape et miljø, bli bedre kjent og få inspirasjon og motivasjon til å være aktiv i lokalmiljøet. De viser til en aktivitetsbank for tips om øvelser til trening.
Fotball
"Ekte fotballkjærlighet er ikke forbeholdt funksjonsfriske. Den brennende fotballinteressen som driver mange til å spille fotball, se fotball, drømme om fotball, er den samme for personer med utviklingshemming som for andre." Sitatet er hentet fra Norges Fotballforbunds rapport om fotball for personer med utviklingshemming som de har kalt "En øy av mestring i et hav av motgang". På Norges idrettsforbund sine sider kan du finne informasjon om blant annet: paraidrett, trygg idrett, og varsling i norsk idrett. Paraidrett har også en egen facbook side som viser til nyttig og dagsaktuell informasjon.
Boka "Gull verdt - En fortelling om livsglede og menneskeverd" handler om fotballaget Flatås Lions som består av spillere med utviklingshemming. I boka, som er skrevet av fotballagets trener Helge Gudmundsen, kan vi lese om både spillerne og deres foreldre, treningshverdager og turneringer, og om latter, gråt, glede og frustrasjoner. NRK har sendt en dokumentar om fotballaget med tittel "Løvene fra Flatåsen". Lenke til dokumentaren finner du her
Andre lenker
VIVIL Lekene er et landsomfattende idrettsarrangement for personer med utviklingshemming, og ble arrangert for første gang i 1980. Lekene går av stabelen i månedsskifte mai/juni hvert år på Nadderud Stadion i Bærum.
Den Norske Turistforening ønsker at flere personer med funksjonsnedsettelse skal kunne delta i friluftslivet. Friluftsliv tilrettelagt for personer med utviklingshemming er et aktivitetstilbud innenfor satsingen DNT tilrettelagt og har mål om å skape en felles arena der personer med utviklingshemming, deres familier, venner og støtteapparat kan oppleve naturglede sammen. Les mer i kunnskapsbanken i nettartikkel, DNT Tilrettelagt.
Tilpasset fysisk aktivitet (TFA) er et fagområde med et tverrfaglig grunnlag og er kunnskap om hvordan tilrettelegging bør skje for at alle skal oppleve aktivitetsglede ved fysisk aktivitet. I en artikkel i kunnskapsbanken kan du lese mer om tilpasset fysisk aktivitet (TFA), med et ekstra blikk på hvordan du kan være en ressursperson, eller bistå ressurspersoner, for mennesker med funksjonsnedsettelser.
Mosjon og trening sin nettside er laget av Karde AS i samarbeid med Norsk Forbund for Utviklingshemmede med støtte fra Stimuleringsprogram for helsefrivilligheten, administrert av Stiftelsen Dam. Nettsiden viser til blant annet bruk av hjemmetrening, forslag til aktiviteter ute, hvordan man kan bruke ulike apper slik som stolpejakt for eksempel.
Informasjon om aktivitetshjelpemidler og lenker til nyttige nettsider kan du finne i denne artikkelen. Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser, har en god oversikt over tilbud som finnes innenfor fysisk aktivitet for personer med utviklingshemming, samt tips til motorisk stimulering og aktiviteter.
Eksempelsamlingen, Grenselaus Fritid, utgitt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, viser gode eksempler om å inkludere barn og under med funksjonsnedsettelser i fritidsaktiviteter.
En stor del av landets befolkning har fritidsaktiviteter innenfor musikk, dans, teater eller annen skapende virksomhet. Dette gjelder også for personer med utviklingshemming. Å synge, spille et instrument, danse på fest eller for trimmens skyld, være med i teater- eller revylag eller tegne og male, er kilder for både rekreasjon og kommunikasjon. Det er populært å treffe andre på dansegulvet, det arrangeres dansegallaer som er viktige sosiale arenaer ved siden av at man får gleden av å anvende dansefoten. Dans har alltid vært en viktig komponent i sosiale sammenhenger. Men dans kan også utøves på profesjonelt nivå og som terapi. Også for den som sitter i rullestol er dans en fin måte å bevege seg etter musikk på. Norges Danseforbund oppfordrer på sine hjemmesider sine forbund om å arrangere kurs for personer med utviklingshemming.Det finnes også andre danseskoler som arrangerer kurs i dans for denne gruppen spesielt.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».