Opplæring om seksualitet: Eksempel
Ved Thor Heyerdal videregående skole i Larvik har de utviklet egen kurspakke om temaene kropp, identitet, seksualitet og samliv (KISS). De har kjørt undervisning for elever med ulike [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I denne artikkelen viser vi til rapporten, Dødsfall på en akuttpsykiatrisk sengepost, fra Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom).
Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) er en statlig virksomhet. Deres oppdrag er å undersøke alvorlige hendelser og forhold i helse- og omsorgstjenesten.
Ukom har utgitt rapporten, Dødsfall på en akuttpsykiatrisk sengepost (1-2020). Rapporten kommer som følge av at Ukom foretok en undersøkelse av en alvorlig hendelse der en ung kvinne med lett utviklingshemming døde brått og uventet under innleggelse på en akuttpost i psykisk helsevern. Kvinnen døde sannsynligvis av legemiddelforgiftning.
Funn i undersøkelsen
I undersøkelsen fant Ukom flere forhold som til sammen kan ha bidratt til at kvinnen antagelig døde av legemiddelforgiftning. Disse temaene er listet opp under. I rapporten står det følgende om disse punktene.
Ukom viser også til flere ting, men som de ikke går nærmere inn på i rapporten.
Anbefalinger fra Ukom
Ukoms mål med rapporten er bidra til å forebygge lignende hendelser, og de kommer med følgende tilrådinger:
Læringspunkter
Direktør i Ukom Pål Iden forteller i epost til NAKU at det er mange viktige læringspunkter i rapporten. Han trekker frem følgende.
-Viktigheten av individuell tilpassing av behandlingen, lokalenes egnethet, somatisk kompetanse og somatisk overvåking av pasienter, samarbeid om felles mål mellom ulike yrkesgrupper, bemanningsstyring som sikrer stabilitet i behandlere og miljøpersonale rundt den enkelte pasient, lederinvolvering som sikrer refleksjon rundt behandlingstiltak og lokal behandlingskultur.
Relevant for kommunale tjenester
Rapporten er knyttet til psykisk helsevern. På spørsmål om hva ansatte (på alle nivå) i kommunale helse- og omsorgstjenester kan ta med seg og lære fra rapporten svarer Iden at han tror de ansatte kan ta med seg flere erfaringer.
- Jeg mener at de fleste av læringspunktene i rapporten, oppsummert over, vil ha relevans også for kommunale omsorgstjenester overfor mennesker med psykisk utviklingshemming. Selv om undersøkelsen er gjennomført innen psykisk helsevern, sier den mye om hvordan vi i helse- og omsorgstjenesten generelt bør møte særlig sårbare pasienter og mennesker med særskilte behov, sier Iden.
"Selv om undersøkelsen er gjennomført innen psykisk helsevern, sier den mye om hvordan vi i helse- og omsorgstjenesten generelt bør møte særlig sårbare pasienter og mennesker med særskilte behov"
Tips til lesestoff fra kunnskapsbanken:
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».