Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek – NLB
NLB er et bibliotek for deg som strever med å lese. Det kan være ulike grunner til at man strever med å lese. Det kan være dysleksi, svekket syn, ADHD og vansker med konsentrasjonen. Det [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
I denne artikkelen gis en kort introduksjon til området og en gjennomgang av hvilke ressurser som finnes i Kunnskapsbanken.
Flere kommuner etablerer større bofellesskap enn det som var nedfelt som Husbankens retningslinjer da reformen for personer med utviklingshemming ble satt i verk. Denne utviklingen har vakt bekymring, ikke minst blant pårørende, men også blant forskere og fagpersoner. Særlig er bekymringen sterk for at økt størrelse vil gå ut over kvaliteten på omsorgen og beboernes livskvalitet.
Det er flere undersøkelser og rapporter som viser til at det er få personer med utviklingshemming som eier egen bolig, flere bor på en anne måte enn befolkningen for øvrig, og bofellesskapene blir større og får et mer institusjonelt preg (Breivik og Høyland 2007, Söderström & Tøssebro 2011, Kittelsaa & Tøssebro 2011, Kittelsaa & Tøssebro 2013, Tøssebro og Wendelborg 2019, Likestillings- og diskrimineringsombudet 2022)
Personer med utviklingshemming uttrykker selv at de ønsker å kunne leve mer i tråd med egne preferanser der de bor, men at «gruppetenkning og gruppeorganisering» ofte står i veien for dette (Witsø og Kittelsaa, 2019; Guddingsmo, 2022; LDO, 2022).
Mange kommuner argumenterer med at bygging av store bofellesskap bidrar til å skape gode betingelser for et godt fagmiljø for personalet, og at det motvirker ensomhet blant beboerne. Dette er argumenter som man ikke finner i forskning (Kittelsaa og Tøssebro 2011, Tøssebro og Wendelborg 2021).
Les mer om boformer forskning.
Kartlegging av boligbehovet
Klepp kommune kartlegger boligbehovene for personer med funksjonsnedsettelser fra de er 14–15 år. Det gjør kommune bedre i stand til å planlegge fremtidige boligtildelinger. I kartleggingen legges det vekt på at brukerne i størst mulig grad skal kunne være med å bestemme selv. Les mer i artikkelen, Bolig etter behov.
Bergen kartlegger også boligbehovet for personer med utviklingshemming. Etat for tjenester til utviklingshemmede etablerte prosedyrer for dette gjennom et prosjekt som startet opp i 2019. Les mer i artikkelen, Tidlig kartlegging av boligbehov gir større treffsikkerhet.
Veiledere
Husbanken og Barne- ungdoms og familiedirektoratet har laget en veileder for utviklingshemmede og deres pårørende for å etablere borettslag/sameie eller kjøpe enkeltbolig. Veilederen skal gi kunnskap om hvilke valgmuligheter som finnes og om hvordan man kan forme en god prosess som sikrer at personer med utviklingshemming kan flytte fra foreldrehjemmet og inn i eget hjem. Du finner mer informasjon her.
Karde med støtte fra Husbanken har utarbeidet nettstedet Klok bolig, og veilederen, Bonum Domus. Veilederen har samlet opplysninger om teknologiske løsninger som kan bidra til hverdagsmestring i egen bolig for yngre mennesker med utviklingshemming.
Andre ressurser
I området boformer vil du finne andre ressurser som er nyttig i temaet, for eksempel e-læringer, eksempel om borettslag og pårørendesamarbeid, og informasjon om rapporter med mere.
Referansene som er benyttet her finner du i artikkelen boform:forskning.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».