Informasjonsside om vergemål
Vergemål er et frivillig hjelpetiltak for personer som på grunn av sykdom, skade eller funksjonsnedsettelse ikke klarer å ivareta sine interesser selv. Ansvarsområdene kan blant annet være å hjelpe [...]
Her finner du artikler, filmer, lenkesamlinger og annet innhold knyttet til tjenester for personer med utviklingshemming.
Spørsmål: Vi lurer på hvordan fordelingen av kompetanse blant ansatte som yter tjenester til utviklingshemmede er i vår kommune, sammenlignet med fordelingen av kompetanse i andre kommuner. Hvor stor andel av ansatte som jobber med utviklingshemmede i henholdsvis bolig og arbeidstiltak har 3-årig høgskoleutdanning. for eksempel?
Svar: Det er ingen nasjonal statistikk over ansatte som arbeider med utviklingshemmete i bolig og arbeidstiltak, og som har 3-årig høgskoleutdanning eller annen utdanning. Det fins derimot statistikk om andel årsverk fagutdannete i det som betegnes som brukerrettede tjenester i pleie og omsorg, fagutdannete fra videregående og fagutdannete fra høgskole/universitet. Opplysningene rapporteres fra kommunene til Statistisk Sentralbyrå gjennom KOSTRA.
Brukerrrettede tjenester i pleie og omsorg defineres i KOSTRA som:
" Med brukerrettede tjenester menes arbeid utført av de som jobber direkte med mottakere av helse- og sosialtjenestene i kommunene, samt de som saksbehandler og fatter vedtak om helse- og sosialtjenester. Her omfattes ansatte innen pleie- og omsorgstjenester i kommunene innen KOSTRA-funksjon 234 (aktivisering av eldre og funksjonshemmede), 253 (institusjoner for eldre og funksjonshemmede) og funksjon 254 (pleie- og omsorgstjenester til hjemmeboende). Årsverk av personer uten spesifisert utdanning eller yrke inkluderes i nevneren fordi det antas at disse utøver brukerrettede tjenester."
Tabellene og statistikken fra Kostra er på et mer overordnet nivå enn det du etterspør. Til eksempel kan KOSTRA vise at i din kommune har 50% av de som jobber i brukerrettede tjenester fagutdanning fra videregående (mens 40% i en annen kommune eller i Sør-trøndelag), og 20% har fagutdanning fra høgskole/universitet (mens 15% i en annen kommune eller i Sør-trøndelag). Tallene er tilfeldig valgt som illustrasjon.
I Kostra kan du sammenligne din kommune med andre kommuner, slik at det kan gi en pekepinn på hvordan kommunen ”ligger an”.
Når det gjelder ansatte i arbeidstiltak fins det heller ingen oversikt over dette. Det er ingen nasjonal statistikk over ansatte i arbeidstiltak, kun oversikt over sysselsatte med helse-faglig utdanning i kommunene og som jobber innen helse-sosialtjenestene. Les om dette på Statistisk sentralbyrå sine sider.
Med egen bruker kan du lagre artikler, lage leselister, sette opp veilednings- og opplæringsmapper som du kan dele med andre på «min side».